Tudomány

Rendkívül ritka fakó tigrist sikerült megörökíteni

Rendkívül ritka világos tigrist örökítettek meg India egyik erdejében. Hasonló példányt évtizedek óta nem láttak az országban.

A felvételt egy indiai természetfotós, Nilandzsan Raj készítette a dél-indiai Nilgiri Bioszféra Rezervátumban. Raj a vadvédelmi hatóságokkal megállapodva a különleges állat védelmében nem fedte fel, hogy pontosan hol bukkant rá.

A fotós idegenvezetőjével a helyi erdőben járt, amikor nem sokkal előttük az úton, mintegy 61 méterre egy átlagos külsejű tigris tűnt fel. Az élőlény csak néhány pillanatig volt látható, az autó közeledtére ugyanis a bokrok közé rejtőzött.

Raj szerint ahogy elhaladtak, egy fehérnek tűnő tigrist vettek észre a hegyoldalon ücsörögni. Az állatot félig elrejtette az aljnövényzet, miközben az autót figyelte.

Inkább tűnt kíváncsinak és aranyosnak, semmint rémültnek vagy agresszívnek

– mondta a fotográfus. Raj hozzátette, nem sokkal később az átlagos kinézetű tigrist is észrevettek, jóval közelebb hozzájuk.

Rajék közelebb merészkedtek a fehér példányhoz, hogy a fotós megörökíthesse. Az egyed méretei arra utalnak, hogy az élőlény még nem teljesen kifejlett. Sajnos nem sikerült olyan képet készíteni az állatról, mely alapján pontosan meg lehetne állapítani a korát. Nem lehetetlen, hogy a két tigris testvéri, vagy anya-kölyke kapcsolatban áll.

A furcsa sápadt élőlény se nem albínó, se nem fehér tigris. A szakértők szerint egyfajta genetikai mutációja lehet, melynek okait egyelőre nem ismerik. Hasonló példányt utoljára az 1980-as években láttak az ország egy egészen más területén. Belinda Wright, az akkori felfedező szerint az az egyed messze nem volt olyan fakó, mint a most azonosított példány.

Fehér tigrist utoljára 1958-ban láttak a vadonban, ami arra utal, hogy az egyedi bundaszínt kiváltó génvariáció rendkívül ritka. Könnyen elképzelhető, hogy a most megfigyelt állat a legvilágosabb tigris, amely napjainkban a természetben él.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik