Tudomány

Az ázsiai elefántok rengeteget szenvednek a turisták szórakoztatásáért

Sok Délkelet-Ázsiába utazó turista érzi úgy, hogy nem nyaralás a nyaralás, ha nem ül fel egy helyi elefánt hátára. A World Animal Protection (WAP) új felmérése szerint a gyakorlat súlyosan veszélyezteti az állatokat.

A WAP kutatói közel 3 ezer elefántot vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy az élőlények több mint egyharmada él kegyetlen körülmények közt. Sok állatot három méternél is rövidebb láncon tartanak, az elefántoknak zajban és tömegben kell ácsorognia a betonon.

Eddig megközelítőleg 160 utazási iroda döntött úgy, hogy nem reklámoz és nem árusít jegyeket olyan helyekre, melyek elefántos túrákat és show-kat szerveznek. 2016-ban a TripAdvisor jelentette be, hogy többé nem közvetítenek turistákat olyan utakra, ahol közvetlen érintkezésbe léphetnek vadállatokkal.

Jan Schmidt-Burbac, a WAP munkatársa szerint egyre több elefántot használnak utaztatáshoz és show-khoz. A szakértők azt szeretnék, ha a turisták is megtudnák, milyen rossz körülmények közt tartják ezeket az állatokat.

A kutatók 2014 novembere és 2016 májusa közt vizsgáltak elefántokat Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Srí Lankán, Nepálban és Indiában.

220 helyszín és 3 ezer élőlény tanulmányozása után a csapat arra jutott, hogy csupán 200 egyed él elfogadható körülmények közt.

Ezek a példányok olyan állatok voltak, melyek nem érintkeztek közvetlenül az emberekkel.

A gondozóknak sem könnyű

A WAP jelentése alapján Thaiföldön nagyjából kétszer annyi elefántot használnak turisztikai célokra, mint a többi vizsgált országban összesen. Az elmúlt öt év során a Thaiföldre látogatók száma megduplázódott, 2016-ban 30 millióan utaztak az országba. A fogságban élő helyi elefántok tavaly megközelítőleg 13 millió embert szállítottak.

A turizmusban használt élőlények túlnyomó többségét a vadonban fogják be, az állatok “betörése” hosszú és az elefántokra nézve fájdalmas folyamat. A vizsgálat azt is felfedte, hogy az élőlények mellett sok helyen gondozóik is elfogadhatatlan körülmények közt élnek, keresetük pedig igen alacsony.

Az ázsiai elefánt veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A Thaiföldön használt állatok többségét a szomszédos Mianmarban fogják be, majd átcsempészik a határon.

Egy-egy példány akár 60 ezer amerikai dollárt, azaz megközelítőleg 16 millió forintot is érhet.

Daniel Turner, a Tourism at Born Free társigazgatója a BBC-nek azt mondta, sokan úgy vélik, hogy az állatokon utazni kulturális élmény. Csak kevesen tudják, hogy a gyakorlat rengeteget árt az élőlényeknek, és hogy a lovaglással embereket is veszélybe sodorhatnak. A vadállatokat, kezdve a delfinektől egészen a tigriskölykökig, nem arra “tervezték”, hogy tartós ideig a közelünkben tartózkodjanak.

A WAP jelentése szerint ugyan továbbra is kevés, de egyre több olyan hely van, ahol a turizmusban használt elefántokat elfogadhatóbb módon tartják. Thaiföldön is egyre komolyabb erőfeszítéseket tesznek az állatok védelmének érdekében, tavaly például elefánt-adatbázist hoztak létre, illetve a mianmari határ ellenőrzését is fokozták.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik