Tudomány

Remek képeket készített a Juno a Jupiterről

24.hu
24.hu

2017. 05. 09. 07:16

A Szaturnusz az utóbbi időben, a Cassini utolsó küldetésének megkezdése óta rengeteg figyelmet kapott, most itt az idő, hogy egy Naprendszerben található másik bolygót is megcsodáljunk.
Korábban a témában:

Napjainkban nem egy idegen bolygók örül keringő űrszonda szolgálja a tudományt. Itt van például a Jupitert vizsgáló Juno, amely a Cassinihez hasonlóan jobbnál jobb felvételeket közöl az általa elemzett égitestről.

A NASA most arra ösztönzi az embereket, hogy töltsék le az űrszonda képeit, és alkalmazzanak rajtuk valamilyen képszerkesztési módszert, majd töltsék fel az átalakított felvételeket a JunoCam oldalára. Az űrügynökségnél elsősorban képkivágásokra, színjavításokra, kollázsokra és színrekonstrukciókra számítanak.

Sőt, a felhasználók abba is beleszólhatnak, hogy mit örökítsen meg a közeljövőben az űrszonda.

Mivel a Juno csak bizonyos mennyiségű adatot tud rögzíteni, a NASA-nak alaposan át kell gondolnia, hogy a Jupiter mely területeiről készítsen képeket a szerkezet. A közönség most segíthet a választásban.

Ízelítőképp nézzük meg az űrszonda néhány újabb felvételét:

A Juno űrszonda a New Frontiers program második küldetésével indulhatott útnak a Jupiterhez, még 2011-ben. A napelemekkel működő szonda a bolygó mágneses terét, magját és légkörét vizsgálja. A NASA eredetileg úgy tervezte, hogy a szerkezet 37-szer kerüli majd meg az égitestet, a szonda főmotorja azonban meghibásodott, így magasabb pályán ragadt be.

A Juno ezért csak kevesebb kört tud megtenni a bolygó körül, igaz, a magasabb pályán kevésbé lesz kitéve a káros hatásoknak, így jóval tovább tarthat missziója. A módosult pálya ráadásul nem akadályozza a szondát az adatgyűjtésben: eddig igen meglepő információkat közölt a Jupiterről.

(IFL Science)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.