Tudomány

Lenyűgöző felvételek készültek a Szaturnusz gyűrűiről

A NASA űrszondája, a Cassini utolsó küldetése, a Nagy Finálé során immár másodszorra közelítette meg a Szaturnuszt. Az űreszköz fantasztikus fotókkal tért vissza útjáról.

A Cassini utolsó küldetésével 22-szer utazik el a gázbolygó és gyűrűi közé – a merülések közül kettőn már túl is van. A legelső alábukással a kutatók egy olyan régiót ismerhettek meg, melyet korábban nem tudtak közvetlen módon tanulmányozni. Ez a terület eddig hatalmas meglepetést okoz.

Május 2-án az űrszonda másodszor is megindult, ezúttal 2 930 kilométerre járt a Szaturnusz fellegeinek felső rétegétől és 4 780 kilométerre a bolygó gyűrűitől. A Cassini tegnap küldte vissza az expedíció sikerességét bizonyító adatokat, így a lélegzetelállító felvételeket is.

A mostani merüléskor a szerkezet a magnetométerét használta, hogy tanulmányozza a Szaturnusz mágneses mezejét – ezt korábban nem vizsgálta még. A szonda Összetett Infravörös Spektrométerét is bevetette, ezen berendezéssel a Rhea nevű hold szerkezetét és összetételét elemezte alaposabban. A Cassini természetesen nem csak mérési adatokat gyűjtött, rengeteg fotót is készített útja során.

A Szaturnusz egyik holdja, a Rhea Kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Érdemes kiélvezni a látványt, ugyanis az űrszonda ennél jobb képeket nemigen fog közölni a gyűrűkről: a Napot épp megfelelően takarta a Szaturnusz ahhoz, hogy a struktúra kifényesedjen. Az egyedi megvilágításnak köszönhetően a Cassini a gyűrűk közt található réseket is megvizsgálhatta.

A Szaturnusz gyűrűi Kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A merülés alatt távolabbi felvételek is készültek a bolygóról és környezetéről. Ezeket felhasználva a szakértők olyan képet akarnak összeállítani, mellyel jobban megérthetik a D-gyűrű felépítését.

A szondának arra is volt ideje, hogy a Rhea mellett a Szaturnusz két másik holdját, a Titánt és a jóval kisebb Epimétheuszt is megörökítse.

A Szaturnusz egyik kisebb holdja, az Epimétheusz Kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán Kép: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Sőt, a NASA az űrszonda első útjáról is megosztott egy rövid animációt:

A Cassini legközelebb május 9-én közelíti majd meg a gázbolygót. Ekkor a Szaturnusz gravitációját, illetve a Titán fellegeit fogja tanulmányozni.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik