Tudomány

1800 foga van az újonnan azonosított halfajnak

Minek van 1 800 foga, kacsacsőrre emlékeztető szája és tapadókorongja a hasán? A válasz nem valami sci-fi kitalált lénye, hanem egy újonnan azonosított tapadóhal.

Nettorhamphos radula egy teljesen új faj, melyet nem az óceánban, hanem egy 1970-es évekből származó tárolóban fedeztek fel a Nyugat-Ausztráliai Múzeum egyik gyűjteményében. Az áttetsző hal mindössze néhány centiméter hosszú, kacsacsőrszerű szájában azonban 1800 – 2300 fog található.

Kevin Conway, a Texas A&M Egyetem szakértője és az élőlény azonosításán dolgozó kutató szerint valójában a fogaknak köszönhetően tudták megállapítani, hogy egy egészen új fajjal dolgoznak.

A pajzsoshasú-félék (Gobiesocidae) nevüket a hasukon található tapadókorongokról kapták. A testrészek miatt a halak akár tömegüknél 150-szer nagyobb erővel is képesek megtapadni a különböző felszíneken. Az elképesztő trükköt apró szőrszálak segítségével hajtják végre, melyek óriási súrlódást hoznak létre.

Conway a Nyugat-Ausztráliai Múzeum munkatársával, Glenn Moore-ral épp a gyűjtemény mintaedényeinek válogatásán dolgozott, amikor felfedezte a halat. Az állat meglehetősen sokat várt az azonosításra, hiszen 1977-ben gyűjtötték be Dél-Ausztrália partjainál.

Bár az N. radula-t egyelőre nem sikerült megtalálni a tengerben, Conway és Moore felfedezett egy újabb példányt a múzeumban. Az egyedek komputertomográfiás (CT) vizsgálata után a kutatók 3D nyomtató segítségével létrehozták a hal állkapcsának modelljét.

Az új faj nem egy átlagos pajzsoshasú-féle, hiszen nagyjából 10-szer annyi foga van, mint a család többi tagjának. A fogak ráadásul kúp alakúak és mind az élőlény gyomra felé dőlnek. Ez arra utal, hogy a fogakat az állat megtapadáshoz használhatja.

Az élőlény jellegzetesen széles felső állkapcsa miatt a szakértők úgy döntöttek, nem csupán új fajként, hanem új nemként is érdemes megkülönböztetni a jövevényt.

A pajzsoshasú-félék világszerte megtalálhatóak a trópusi és mérsékelt tengerekben és óceánokban. A halak többsége sekély vízben él, zátonyoknál és tengerifűvel benőtt területeknél. A család egyes tagjai képesek mérgező nyálkát kiválasztani a bőrükből, hasonlót egyelőre nem mutattak ki az új fajnál.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik