Tudomány

A Pink Floydról neveztek el egy új rákfajt

Néha azért jó kutatónak lenni, mert az ember maga nevezheti el az általa felfedezett jelenségeket, objektumokat és fajokat. A biológusok pedig előszeretettel veszik elő az ismert karaktereket, ha névadásról van szó - gondoljunk csak a Neopalpa donaldtrumpiraaz Eriovixia gryffindorire, az Arcella gandalfire, vagy a Harryplax severusra. Ezúttal egy új rákfaj kapott igazán vagány nevet.

Synalpheus pinkfloydi egy rendkívül színes pisztolygarnéla, amely a Csendes-óceán Panamához közeli vizeiben él. Az új fajt egy brit, amerikai és brazil kutatókból álló nemzetközi csapat mutatta be a Zootaxa-n közölt tanulmányukban.

Bár az élőlény legszembetűnőbb jellegzetessége rózsaszínű jobb ollója, mégsem ez a faj legérdekesebb tulajdonsága.

A rák ugyanis ollóit olyan gyorsasággal tudja összecsapni, hogy azzal hangrobbanást hoz létre, melytől elkábulnak áldozatai. A zaj annyira erős, hogy nehéz nála hangosabbat találni az óceánban.

Mikor a rák sebesen összeüti végtagjait, nagy nyomású buborék keletkezik, amely összeomolva hangrobbanást vált ki. Az akár 210 decibeles zaj képes elkábítani, vagy megölni a zsákmányt. A másodperc töredékére a buborék ráadásul elképesztő hőt is termel, amely bizonyos esetekben a 4 400 Celsius-fokot is elérheti – vagyis közel olyan forró, mint a Nap felszíne.

Ezek után nem nagyon kell magyarázni, hogy a rózsaszín ollójú és zajos élőlény miért a Pink Floydról lett elnevezve. Sammy de Grave, az Oxford Egyetem Természettudományi Múzeumának zoológusa persze elismerte, a névadásban az is segített, hogy 14 éves kora óta nagy rajongója a zenekarnak.

A szakértő számtalanszor hallotta élőben játszani a bandát, még az emlékezetes 2005-ös Hyde Parkban megrendezett Live 8 jótékonysági koncerten is ott volt, ahol a Pink Floyd tagjai 20 év után játszottak együtt újra a színpadon.

Az új pisztolygarnéla faj leírása tökéletes alkalom volt arra, hogy végre tisztelegjek kedvenc zenekarom előtt

– állapította meg a kutató.

Szerencsére az új tanulmány vezető szerzője, Arthur Anker belement a névadásba, hiszen munka közben maga is gyakran hallgatja háttérzeneként a Pink Floydot.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik