Tudomány

Mi történne, ha az otthonodra dobnák az USA óriásbombáját?

Csütörtökig nem vetették be élesben a MOAB-ot. Nagyot robban, de közelében sem jár a nukleáris fegyvereknek.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Államok ledobta a legnagyobb, nem nukleáris bombáját csütörtökön Afganisztánban, megölve ezzel több Iszlám Állam-tagot. A MOAB néven elhíresült robbanószerkezet kétségtelenül óriási pusztításra képes. Lássuk, mit érdemes róla tudni!

  • A MOAB mozaikszó, amely a “Mother of All Bombs” azaz a “Minden bomba anyja” kifejezést takarja.
  • A bombát egy C-130-as repülőgépből dobták le.
  • A MOAB-ot eddig sohasem vetették be éles helyzetben, háborús körülmények között, pedig 2008 óta hadrendben áll.
  • 9,5 tonnát nyom, ebből 8,1 tonna a robbanóanyag. A robbanóereje 11 tonna TNT (0,011 kilotonna) erejének felel meg.
  • Ez az Egyesült Államok fegyverarzenáljának legnagyobb, nem nukleáris bombája.
  • A MOAB erejét már össze lehet vetni atombombákéval, de így is csak azok töredékéről beszélünk.
  • A bomba korai koncepcióját a vietnami háború idején alkották meg. A BLU-82B/C-130-as rendszer 6,8 tonnát nyomott és széles hatósugarával erdőket taroltak le vele. Pszichológiai hadviselésre is kiváló volt: a robbanással járó hatalmas fényvillanás és hang megrémisztette az ellenséget. Később az afganisztáni háborúban is bevetették
  • A GBU-43 rendszert, azaz a MOAB-ot, ifjabb George Bush elnök hivatala idején kezdték fejleszteni. Először 2003-ban tesztelték.
  • A bombát első ízben csütörtökön, az afganisztáni Nangahar tartományban vetették be egy az Iszlám Állam által megszállt alagútrendszer ellen. A MOAB-ot erre találták ki: a levegőben robban fel, ami akkora nyomást eredményez, hogy a föld alatt elhelyezkedő építmények egyszerűen beomlanak.

A Business Insider cikke szerint a MOAB egy zsúfolt nagyvárosban körülbelül 1-2 háztömböt lenne képes a földdel egyenlővé tenni. A szétrepülő törmelékek másfél kilométeres körzetben okozhatnának sérüléseket. A Egyesült Államok legkisebb atombombája, amely 1,2 megatonnás, legalább 30 kilométer sugarú körben okozna károkat. De a MOAB-nak nem is a minél nagyobb pusztítás a feladata, hanem a szárazföldi offenzívák előkészítése. A különböző atombombák hatásfokát térképen itt tudják megnézni.

A kiemelt kép 1 kilotonnás robbanás hatósugarát mutatja Budapest belvárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik