Tudomány

3200 éves sírt találtak Thébában

A Kondo Dzsiro, a Vaszeda Egyetem kutatója által vezetett ásatás során a régészek egy eddig ismeretlen sírt fedeztek fel a thébai nekropoliszban. A díszes kripta stílusát elemezve a szakértők arra jutottak, hogy a sírbolt a ramesszida korban, az időszámítás előtt 1200-as években készülhetett el. A sírfelirat szerint az éptmény egy Honszu nevű királyi írnok nyughelye.

Az elmúlt 200 év alatt a régészek számtalan ókori egyiptomi sírt találtak, éppen ezért manapság igen ritka, hogy új kriptákat fedezzenek fel. Az új lelet ezért reményt adhat a szakértőknek, hogy a mai Luxor területén akadnak még jó állapotban konzerválódott, eddig feltáratlan nyughelyek.

A kriptát a véletlennek köszönhetően fedezték fel, miközben III. Amenhotep egy magas rangú tisztségviselője, Uszerhat sírjának előterét tisztították. A kutatók ekkor vették észre azt a lyukat, amely Honszu nyughelyének előcsarnokába vezetett.

A kelet-nyugati tengelyű T-alakú kripta a bejárattól a kamra faláig 4,6 méter hosszú, míg az észak-déli csarnok nagyjából 5,5 méteres. A nyughely keleti irányból nyíló bejáratát jelenleg törmelék borítja.

A sírboltban számtalan jó minőségű falfestményt fedeztek fel. A bejárat északi falán például egy Atum napistenhez köthető hajó ábrázolását azonosították, négy pávián társaságában. A kép mellett egy hieroglifasort is felfedeztek, amely Honszut “igazi neves írástudónak” írja le.

A keleti fal déli részén Honszu és felesége látható, amint Oziriszhez és Íziszhez imádkozik. Az alakok mögött két kosfejű istenség, feltehetőleg Hnum vagy Hnum-Ré tűnik fel.

Honszu és felesége Kép: Waseda University
Honszu és felesége Kép: Waseda University

A keresztirányú hall keleti falán a kutatók az ülő Oziriszt és Íziszt azonosították, igaz, az istenek felső teste igencsak töredezett. Ugyanezen falrész alsó részén a sír tulajdonosainak barátjai tűnnek fel. A keresztirányú csarnok nyugati falán nem fedeztek fel újabb festményeket.

Az Uszerhat sírjára nyíló lyuknál, a mennyezet közelében függőleges irányú felirat található, amely királyi írnokként nevezi meg Honszut. A mennyezeten a szakértők jellegzetes ramesszida mintákat is azonosítottak, melyek sokkal jobb állapotban voltak, mint a falfestmények.

A kamra mennyezete Kép: Waseda University
A kamra mennyezete Kép: Waseda University

A belső kamrába való belépést jelenleg három kőtömb akadályozza. A kutatók mindenesetre bíznak benne, hogy odabent újabb páratlan díszítőelemeket találhatnak majd.

(Waseda University)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik