Tudomány

Tényleg kannibál lehetett a neandervölgyi ember

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 16:44

A neandervölgyi ember nem volt vegetáriánus, sokszor evett rénszarvas- és lóhúst. Egy új kutatás azonban alátámaszt egy korábbi elképzelést: néha-napján fajtársak is szerepeltek az étlapon.
Korábban a témában:

A belgiumi Goyet közelében lezajló feltárás során a paleoantropológusok vágóeszközök nyomait fedezték fel neandervölgyi emberek maradványain. A csontokon található jelek alapján valószínű, hogy őskori rokonaink táplálkozás céljából darabolták fel fajtársaikat.

A leleteken megjelenő bevágások sokban hasonlítanak a környéken talált állati maradványokon is jelentkező sérülésekre, a kutatók ezért gondolják, hogy a neandervölgyiek kannibálok lehettek. Hasonló “vádak” korábban is felmerültek, eddig azonban nem sikerült bebizonyítani az elképzelést. Egy olaszországi lelet kapcsán például később kiderült, hogy a csontokon talált sérülések hiénáktól származnak. A kutatók éppen ezért most sem zárják ki, hogy a vágások valamilyen ragadozóállat, vagy éppen egy ismeretlen temetkezési rítus nyomai legyenek.

A frissen előkerült neandervölgyiek a szénizotópos kormeghatározás alapján időszámításunk előtt 40 ezer körül élhettek. A emberfélék egy barlangba hordták a zsákmányaikat, a fajtársaiktól származó csontok is itt kerültek elő.

A lelőhelyen egyéb maradványokat is találtak, melyeken más sérülések láthatóak. Ezeket a csontokat valószínűleg kőeszközök elkészítéséhez használták fel. A jelenség nem ritka, a Goyet-i barlangban azonban nem csak állatok, hanem neandervölgyiek csontjait is alkalmazták a kövek csiszolásához – ez pedig kifejezetten szokatlan.

Azt nem tudni, hogy ha az emberfélék valóban elfogyasztották rokonaik húsát is, akkor azt miért tették. Lehetséges, hogy a jelenség hátterében éhínség, vagy valamilyen szertartás állt.

A neandervölgyiek kannibalizmusának bizonyítékai eddig Spanyolországban és Franciaországban kerültek elő, a Tübingeni Egyetem kutatói most az eddigi legészakibb nyomokat találták meg.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.