Tudomány

Majdnem negyvenezer évesek a legöregebb európai barlangrajzok

A legújabb kutatások szerint a franciaországi Chauvet-Pont d'Arc barlangban már 37 000 évvel ezelőtt is élhettek emberek.

A régészek évek óta vitatkoznak arról, hogy milyen idősek lehetnek a franciaországi Chauvet-Pont d’Arc barlangban talált, barlangi oroszlánokat, lovakat és bikákat ábrázoló, fantasztikus sziklarajzok. A legtöbb tudós eddig úgy 20 000 évesre tette a korukat, de a legújabb elemzések szerint ennél jóval korábban születhettek.

A sziklafalról vett széntartalmú pigmentminták vizsgálata azt mutatta, hogy a képek akár 36 600 évesek is lehetnek.

A kutatók a barlang talajából származó faszéndarabkákat is szénizotópos vizsgálatnak vetették alá. Mint kiderült a barlangot már 37 000 évvel ezelőtt lakhatták – vagy legalábbis időről-időre meglátogathatták – az őseink.

Fotó: Patrick Aventurier/Getty Images
Fotó: Patrick Aventurier/Getty Images

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői több mint 250 faszénmintát, állati csontot és a barlangfalra tapadt, fáklyákból származó koromszemcséket vizsgáltak meg. A minták statisztikai elemzése arra utal, hogy a barlangot két egymást követő időszakban lakhatták: először 37 000 évvel ezelőttől 33 500 évvel ezelőttig, majd 31 000 évvel ezelőttől 28 000 évvel ezelőttig. A jelek szerint mindkét esetben egy súlyos kőomlás miatt költöztek ki onnan az emberek.

Később két kisebb kőomlás teljesen elzárta a barlang bejáratát: valószínűleg ennek köszönhető, hogy az ősi barlangrajzok egészen 1994-es felfedezésükig teljes épségben fennmaradhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik