Tudomány

Felfújható lakómodult kap a Nemzetközi Űrállomás

Nagyszabású esemény következik a Nemzetközi Űrállomás életében, felcsatolják az első felfújható lakómodult – számol be az IFL Science.

A Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) nevű egységet múlt héten lőtték fel, az egyébként szintén sikeres SpaceX rakétával. A szerkezet azért forradalmi, mert képes ötszörösére növelni a méretét a beépített levegőszivattyúk segítségével.

Miután a SpaceX eléri célját, a földi irányítás egy, az űrállomáshoz tartozó robotkar segítségével leválasztja a rakétán tárolt BEAM-ot, majd felcsatolja az űrállomásra. A jelenetet élőben közvetítik majd a NASA TV oldalán, magyar idő szerint április 16-án reggel.

Bár a modul a héten felkerül az űrállomásra, a felfújásra májusig kell még várni. A tervek szerint azután, hogy az első asztronauta belépett a kabinba, még két évig lesz az űrállomás része az egység – utána leválasztják, hogy elégjen az atmoszférában.

Amikor májusban megtörténik a BEAM felfújása, a folyamat csupán egy-két órát fog igénybe venni. A kabin jelenleg 2,1 méter széles és 2,4 méter hosszú, a tágulás után a szélesség 3, míg a hossz 4 méter lesz – ezzel összességében ötszörösére fog nőni a modul.

Addig még különböző érzékelőkkel fogják mérni a BEAM-on belüli sugárzást, illetve a mikrometeorok hatását a külső borításon. Jelen állás szerint úgy tűnik, a kabin csak tesztelés miatt került fel az űrállomásra, a NASA nem tervezi, hogy a modul rendszeres használatban legyen.

Ha a csatlakozás sikeres lesz, elmondhatjuk, hogy jól sikerült az elmúlt időszak az űrkutatásban, hiszen a SpaceX sikere mellett a Kepler-űrtávcsőt is sikerült “magához téríteni”. Arról már nem is beszélve, hogy a héten egy közeli csillagközi űrutazás tervét is meglengették Stephen Hawkingék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik