Light

Nem evilági zenét hallottak az űrből az Apollo asztronautái

24.hu
24.hu

2016. 02. 21. 08:59

Az Apollo 10-et úgy is szokás emlegetni, mint a holdra szállás főpróbáját. Ez volt a NASA Apollo programjának negyedik emberes küldetése, amely során másodjára jutottak el a holdig. A személyzet Thomas Staffordból, John Youngból és Eugene Cernanból állt. Induláskor az Apollo-egység négy főrészből tevődött össze: a parancsnoki, a műszaki, a holdkomp és a mentőtorony részből. A mentőtorony a sikeres indítás után automatikusan levált és visszatért a Földre.

Az Apollo 10 feladata az volt, hogy a holdhoz érve tesztelje a műszereket, a dokkolásokat, a színes TV-s közvetítést és nem utolsó sorban a kommunikációt. Emellett Stafford és Cernan átszállt a holdkompba, hogy gyakorolják a holdraszállási manővert. 15,6 km-re közelítették meg a holdfelszínt, 8 órás önálló repülést hajtottak végre, majd leválasztva a visszatérő kabint visszatértek az anyahajóhoz.

A küldetésről, amely arról lett híres, hogy minden precízen és pontosan  zajlott le, most előkerült egy felvétel, amelyben az asztronauták valamilyen nem evilági zajról számolnak be. A fura hangok akkor szólaltak meg, amikor a hajó a hold sötét oldalára sodródott. Ekkor a hold árnyékolása miatt megszűnik a föld és a hajó közötti kapcsolat, így a kommunikáció is. Az asztronauták mikor meghallották a hangokat, egymást kérdezgették, hogy ugye te is hallottad.

Úgy hangzik, mint valami fura űrbéli zene!

Hallottad ezt a sípoló hangot?

Ez ijesztő!

Az űrhajósok ezután arról kezdtek tanakodni, hogy jelentsék-e a központnak, amit hallottak. A NASA az észrevételeiket kommentár nélkül az archívumba helyezte, ahonnan még csak most sikerült előásni őket.

Egy későbbi Apollo 15-pilóta, Al Worden szerint a NASA visszatartja ezeket az információkat, pedig az embereket érdekelné, hogy milyen zajt hallhatott a legénység. Ha a hold mögött vagy és a kommunikációs csatornák árnyékolva vannak, de ennek ellenére zenét hallasz a rádióból, akkor mi a logikus magyarázat? – zárja a gondolatmenetét Worden.

Huffington Post

Címlapkép

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.