Tudomány

Gigászi csillagrobbanást érzékeltek

Lassan befejezi égi pályafutását egy szupernóva, amit már nyár óta figyelnek. Irtózatos, mennyi anyagot dob le magáról, eközben óriási fényt bocsát ki.

Óriási szupernóvát detektáltak csillagászok, a csillag robbanását már tavaly júniusban észlelték, de még mindig nagy mennyiségű energiát sugároz a világűrbe – írja a BBC. A csúcsán a jelengés 200-szor erősebb volt egy szupernóvánál, az égitest ekkor 570 milliárdszor erősebben világított, mint a Nap.

Tudósok szerint a robbanást egy különleges neutroncsillag, egy magnetár okozta, ami kb. akkora mint London, viszont irtózatos erővel pörög, másodpercenként ezret fordulva a tengelye körül. Viszont ez a pörgés lassul, ezért egyre több fényt és anyagot vet ki magából robbanásokkal.

Christopher Kochanek az Ohiói Állami Egyetem kutatója szerint hatalmas mennyiségeket kell elképzelni: a Nap tömege lehet kb. ezé az égitesté, és a kiköpött anyaga 10 ezer kilométer per másodperces sebességgel megy a szélrózsa minden irányába.

A szupernóva 3,8 milliárd fényévre található, és a chilei All Sky Automated Survey for SuperNovae teleszkóppal érzékelték. Ezzel a berendezéssel direkt a nagy kozmikus felvillanásokat lesik, majd értékelik ki az adatokat, hogy többet megtudjanak a szupernóvákról.

Az ilyen robbanások a tudósok szerint fontos szerepet játszottak az univerzum létrejöttében. Ugyanis a nehezebb elemek és az újabb generációs csillagok is általuk jöttek létre. A most haldokló szupernóva hamarosan annyi anyagot szór ki magából, hogy akár Föld méretűvé is zsugorodhat. Addig is 100 ezer fok lehet a felszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik