Tudomány

Fény derült a világ első gyilkosságára

Több százezer éve is öltük egymást, ha igaz a tudósok elmélete. Egy sérült koponya szolgáltathat bizonyítékot.

Egy emberi koponya bizonyítékul szolgálhat arra, hogy már régen ölték egymást az emberek. Az észak-spanyolországi Sima de los Huesosban talált 430 ezer éves emberi fejen ugyanis különös sérülést találtak a régészek. A koponyában ütött lék valami olyan tárgytól keletkezett, ami szinte merőlegesen hatolt a fejbe – írja a New York Times.

A sérülés egy olyan tárgytól keletkezhetett, amivel csapást mértek az illető fejére. Rolf M. Quam paleonantropológus szerint már egy ütés is halálos lett volna, annyira sérülhetett az agy. Az, hogy a gyanújuk szerint legalább két csapás érte a fejet, arra utal, hogy a másik fél ölni akart, és nem állat volt.

A koponyát egy temetkezési helyen találták, amibena középső pleisztocén korból származó maradványok nyugodtak és legalább 28 ember csontjait rejtette. 17 emberi koponyát sikerült összerakniuk a tudósoknak. A temető is kuriózum, az egyik legkorábbi temető ez, amit valaha feltártak, bár itt még csak annyi volt, hogy nagyjából egy helyre hányták össze a halottakat az ősemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik