Tudomány
Museum educator Sabine Liener-Kraft looks at the replica of a skull of a Neanderthal a day before the opening of the new State Museum of Archeology in Chemnitz, Germany, 14 May 2014. About 6,000 exhibits shed light on 300,000 years of human history. The coversion of a shopping center into the museum cost 31 million Euro with another 13,5 million for the permanent exhibition. Photo: HENDRIK SCHMIDT/dpa

Titokzatos ősemberfaj maradványaira bukkantak egy dél-kínai barlangban

24.hu
24.hu

2016. 01. 04. 17:23

Nem mindennapi leletre bukkantak ausztrál archeológusok egy délnyugat-kínai barlangban: egy olyan, közvetlen őseinkkel egy időben, nagyjából 14 000 évvel ezelőtt élt ősemberfajta maradványaira, amelyet eddig még nem ismert a tudomány. A combcsont jellegzetes formája arra utal, hogy a titokzatos faj egyedei másképp jártak és jóval kisebb termetűek is voltak, mint az akkoriban élt emberek.
A most felfedezett faj nagyjából 14 000 évvel ezelőtt, a modern emberrel egy időben élhetett. Őseink párosodhattak velük, és vadászhattak is rájuk.
Korábban a témában:

A Quartz híre szerint archeológusok nem mindennapi leletre bukkantak egy délnyugat-kínai barlangban: egy olyan, közvetlen őseinkkel egy időben, nagyjából 14 000 évvel ezelőtt élt ősemberfajta maradványaira, amelyet eddig még nem ismert a tudomány.

A töredékes combcsontot még 1989-ben találták meg a Muladong-barlangban. A lelet huszonöt évig egy raktárban pihent, csak 2004-ben figyelt fel rá Darren Curnoe, a sydneyi University of New South Wales kutatója.

Az ausztrál régész és csapata szerint a csonttöredék egyetlen eddig felfedezett emberi maradványra sem hasonlít. A New Scientist a PLOS One decemberi számában megjelent tanulmányt idézve azt írta, a combcsont jellegzetes formája arra utal, hogy a titokzatos faj egyedei másképp jártak és jóval kisebb termetűek is voltak, mint az akkoriban élt emberek.

„A combcsont nagyon hasonlít a Homo nemzetség korai képviselőiéhez” – nyilatkozta Curnoe. Igen ám, csakhogy míg a fent említett fajok kétmillió éve jelentek meg a Földön, és úgy negyvenezer évvel ezelőtt már a Neander-völgyiek is kihaltak, a kínai barlangban talált töredék csupán 14 000 éves. Ami azt sugallja, hogy az újonnan felfedezett faj tagjai a korai ősembereknél jóval később, a modern emberekkel egy időben éltek.

A csontot vörös agyaggal kenték be: valószínű, hogy a maradványokat rituális szertartás keretében temethették el. A New Scientist cikke szerint azért törhették el, hogy hozzáférjenek a velőhöz, miután más testrészekkel együtt a combot is megsütötték. Curnoe szerint elődeink vadászhattak ennek a jobb sorsra érdemes fajnak az egyedeire, és miután megették őket, szerszámként használták a csontjaikat. Sőt, egy 1979-ben, a kínai Guangcsi tartományban lévő Longlin-barlangban felfedezett lelet arra utal, hogy párosodhattak is velük: a 11 500 éves csontvázakban ugyanis a Homo sapiens és egy másik emberfajta jellegzetességei keverednek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.