Tudomány
üstökös (Array)

Bámulatos képeket készített a Rozetta gőzkilövellő üstökösről

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 08. 14. 14:52

A Csurjumov-Geraszimenko másodpercenként mintegy háromszáz kilogramm vízpárát és ezer kilogramm hamut lövell ki. 330 kilométerről fotózták le.

Az Európai Űrügynökség (ESA) pénteken közreadta a Rosetta űrszonda Osiris keskeny látószögű kamerájával, körülbelül 330 kilométer távolságból készített kombóképet, amelyen a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös látható szerdán, néhány órával azelőtt, hogy elérte a 6,5 éves pályájának a Naphoz legközelebb eső pontját.

A napközeli csúcsintenzitást és az azt követő hetekben megfigyelhető állapotot bemutató képek közül a középsőn megfigyelhető, amint az üstökös másodpercenként mintegy háromszáz kilogramm vízpárát és ezer kilogramm hamut lövell ki.

üstökös (Array) Fotó: MTI/EPA/ESA

Az üstökös 186 millió kilométerre közelíti meg a Napot, ez kicsivel több, mint a Föld és a Nap távolsága. A csillag forrósága változásokat okoz az égitestben: felszíne felmelegszik, gázt és port bocsát ki.

A mostanihoz hasonló kitörések oka, hogy az üstökös felszíne alatti jég elolvad, majd gőzzé alakul, amely a fokozódó nyomás hatására egyszer csak kirobban a zárt üregből.

Andrea Accomazzo, az égitestet vizsgáló Rosetta űrszonda repülési igazgatója szerint bár az üstökös augusztus 13-án közelítette meg legjobban a Napot, aktivitásának csúcspontját csak valamikor szeptemberben éri majd el. A 67P/Csurjumov-Geraszimenko következő “fordulójában” 6 és fél év múlva repül újra át pályájának Naphoz legközelebbi pontján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.