Tudomány

Stabilizálták az űrszonda leszállóegységét

Miután eleinte nem sikerült megfelelően rögzíteni a felszínhez a Rozetta űrszonda Philae-leszállóegységét, végül sikerült megfelelően stabilizálni – írja a BBC.

Az Európai Űrügynökség szakemberei jelenleg is a leszálóegységen dolgoznak, amelyről azt mondták el, hogy akár több száz métert is visszapattanhatott, amikor először a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösre szállt – derül ki a BBC híréből.

A szakemberek annak ellenére engedélyt adtak a világtörténelemben példátlan manőverre, hogy elromlott a minilabor egyik leszállást segítő berendezése. Nem sikerült aktiválni azt a rendszert, amely megakadályozza, hogy a Philae landoláskor visszapattanjon az üstökös felszínéről.

Az MTI korábbi híradás szerint több rendszert is kidolgoztak, amelyek biztosítják a leszállást, ezek egyike a Philae tetején lévő kis rakétamotor, amely landoláskor mintegy odanyomja a felszínhez a leszállóegységet. Így a leszállást a felszínbe mélyedő csavarok és a szigonyrendszer biztosítja – hangsúlyozta Szegő Károly. Thomas Reiter, az ESA darmstadti irányítóközpontjának egyik szakértője szerint a sikeres landolás esélye ötven százalék. Igen precízen kell hihetetlen távolságból navigálnunk – magyarázta.

Kell egy kis szerencse is, hogy ne sziklára vagy meredek lejtőre érkezzen a leszállóegység – tette hozzá Stephan Ulamec, aki német részről a Philae projektvezetője. A leszállóegységet úgy tervezték, hogy nem tudták, milyen típusú talajt fog találni a robot az üstökösön. A küldetés részleteiről ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik