Tudomány

Fémet tömött betegeibe a fura doktor

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 11. 11. 16:00

A csodabogárnak tartott Paracelsus nem volt népszerű kollégái körében, betegei viszont csodás gyógyulásokról beszéltek. Ő fogta a kémiát az orvostudomány szolgálatára a középkor végén.

Korábban a témában:

Már önmagában jókora önbizalomra vall, ha valaki a XVI. században orvosdoktor létére a Paracelsus nevet veszi fel. Celsus az első században élt orvos, író volt, tudománya, megállapításai a középkori kollégák szemében dogmának minősültek. A para előtag pedig az eltérést jelenti, valami olyasmit, hogy Celsus felett álló.

A vándorló polihisztor

Theophrastus Bombastus von Hohenheim néven született 1493. november 11-én egy tehetős svájci családban. Paracelsusként pedig a kor Európájának egyik leghíresebb polihisztorává vált, az orvostudomány mellett az alkímiában, a csillagászatban, a botanikában és az ezotéria terén is forradalmi újításokat hozott. Egyetemi tanulmányait követően hosszú vándorútra indult, nyolc év alatt több kontinenst bejárt, miközben a gyakorlatban mélyítette el tudását.

Paracelsus (paracelsus)Kiforrott tudományos világképpel, meglehetősen unortodox nézetekkel rendelkezett, ami gőgös természetével párosítva igencsak szúrta a kortársak szemét. Szokatlan, modern módszerei miatt gyakran nevezték kuruzslónak, sikerei pedig irigységgel töltötték el a kollégákat. Állítólag latinul sem tudott, ami újabb gúny forrása lehetett a korabeli tudóstársadalomban, és valóban tény, hogy németül írt és egyetemi előadásait is ezen a nyelven tartotta. A magának való Paracelsus nem vette fel a kritikát, sőt, lenézte az őt bírálókat. Különc volt, egy igazi csodabogár, de nagy koponya.

Folyton vándorolt, azt vallotta, “a természetet országról országra kutatjuk. Ahány ország, annyi lap. Ez a természet kódexe, amelynek lapjait forgatni kell”. Büszke volt rá, hogy tudását egyszerű emberektől, bábáktól, javasasszonyoktól, borbélyoktól szerezte, a klasszikus doktorokat – Hippokratész kivételével – egyszerűen szamaraknak nevezte. Átlagon felüli vegyészeti ismereteit feltehetően “otthonról hozta”, édesapja a Fuggerek bányaorvosa volt, bőven nyílt alkalma megismerkedni a bányászattal, kohászattal. És ez volt bonyolult orvosi filozófiájának egyik pillére.

Az ő kezében orvosság volt a méreg

A betegségeket a környezeti hatások, a csillagok befolyása, a testi és a lelki alkat és az isteni gondviselés szövevényes kapcsolatával magyarázta. Bár mai tudásunkkal teljesen tévesen magyarázta, de felismerte a szervezetben folyó kémiai átalakulásokat. Felfedezett három vegytani alapelemet, a higanyt, a ként és a sót, a betegségeket pedig részben ezek keveredési zavaraival, aránytalanságával magyarázta. Ezzel a vegytani spekulációval alapozta meg azt a tapasztalati, célszerű gyógykezelési módszert, ami tudományának egyik jellemzője volt.

Tudatosan és eredményesen használt fémeket a gyógyításhoz. Sikerrel alkalmazott vasat és arzént a vérszegénység ellen, ő vezette be jód használatát, amit a golyva ellen vetett be sikerrel. Ha úgy vesszük, mérgekkel dolgozott, amelyek túladagolása akár halállal is végződhet. „Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami mérgező-e, vagy sem” – vallotta. Tudatlan utánzói gyakran bele is estek ebbe a hibába, de Paracelsus nem.

Hálás betegei számának növekedésével hírneve is egyre nőtt. Helyesen ismerte fel, hogy az egyes testüregekben megjelenő kövek, az erek és az ízületek meszesedése vegyi folyamatok végterméke. Amit pedig a tudomány köszönhet a különc doktornak, hogy először vetette be a kémiát a gyógyításban, bár a kibontakozáshoz persze évszázadokra volt szükség. Paracelsus halála sem volt átlagos: úgy tudjuk, egy verekedés során vesztette életét 48 évesen, 1541-ben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.