Tudomány

Az emberiség saját jövőjét veszélyezteti

Olyan rosszul áll a természetvédelem, hogy nehéz pozitívan látni a jövőnket, és közel vagyunk ahhoz a ponthoz, ahonnan már visszafordíthatatlanul károsodik a Föld élővilága, és az emberi fajt is a kihalás veszélyeztetheti.

Borúlátó jelentést tett közzé kedden a Vadvédelmi Világalap (WWF). Az „Élő bolygó jelentés” című kiadványában a természetvédelmi szervezet közölte, hogy a számításaik szerint a felére apadt a vadállatok száma világon a ’70-es évek óta, ami gyorsabb csökkenés, mint amire korábban számítottak. A szervezet a gerincesek, egészen pontosan 3038 faj tízezer kiválasztott populációjának számát figyeli, és ez alapján vonnak le következtetéseket a Föld állapotáról. Nem látják rózsásan a helyzetet.

A szervezet szerint a vadállatok számának csökkenése leginkább a természetes élőhelyek nagyságának csökkenése, a túlzó vadászat és halászat valamint a klímaváltozás következménye. A WWF szerint, ha nem vesszük figyelembe a vadállatok számának aggasztó nagyságú csökkenését, azzal saját túlélésünket veszélyeztetjük. A természet védelme nem csak az állatokról szól, hanem az emberiség jövőjéről is, és a Föld összes országának együtt kell működnie ebben a kérdésben, hiszen egy bolygón élünk, ahol az egész emberiség sorsa összekapcsolódik.

A WWF szerint olyan rossz a helyzet, hogy nehéz pozitívan állni a jövőhöz, de szerintük még nincsen minden veszve. Bár fordulópont felé közelítünk, még megoldást lehet találni a problémára, ami bár nehéz lesz, de nem lehetetlen.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik