Tudomány

Macskák irtják Ausztrália ősi lakóit

Drámaian zuhan a kis erszényesek száma Ausztrália északi részén, ennek fő okaként egy tanulmány a kóbor macskákat nevezi meg.

A kis emlősök fennmaradása az egész kontinensen veszélybe került, ám a jelenség Északon különösen szembeötlő. “Vannak olyan vidékek, ahol vagy nagyon kevés maradt belőlük, vagy teljesen el is tűntek, bár élőhelyük nem károsodott” – mondta Chris Johnson, a Tasmániai Egyetem természetvédelem-professzora.

A jelenség az 1990-es évek elején kezdődött, mindenekelőtt az Északi Területen található Kakadu természetvédelmi parkban. Azóta mintegy húsz alfaj tűnt el a parkból, köztük az erszényes nyúl, a foltos farkú erszényes macska és a menyétre hasonlító erszényes egér. A kis erszényesek populációiról felvett legutóbbi adatok alapján – melyeket egy szerdán Canberrában tartott tudományos ülésen mutattak be – összehasonlíthatók több csoport eltűnésének hullámai.

Nyitott és száraz élőhelyeket kedvelő kis állatok pusztultak el főként, ezért a gyanú külső ragadozóra, a macskára terelődik – magyarázta Johnson. “A múltban hasonló, ragadozó – például róka – előidézte kihalási sémákat láttunk Ausztrália déli részén. Ezért a kérdés az, vajon a történelem megismétli magát, vagy valami új dologgal állunk szemben” – mondta a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik