Tudomány

Csirkék a mátrixban

A csirkék leélhetnék az életüket egy ketrecben úgy, hogy közben végig meg lennének győződve róla, hogy egy tágas farmon élnek.

Egy egész életet virtuális valósásában tölteni, onnan, ahonnan jelenleg nézzük hátborzongató perspektíva. Még akkor is, ha nem is igazán egyértelmű, hogy mi a valóság, és mi nem az.

Minden esetre léteznek a földön helyzetek, melyekre a legjobb megoldás lehet egy mesterséges álomvilág. Gondoljunk csak bele, mennyivel javíthatnánk például egy nyaktól lefelé lebénult ember életét, ha teremtenénk neki egy világot, ahová legalább időről-időre elmenekülhetne, és egy egészséges ember teljes életét élhetné. Ez azonban még csak álom, egyelőre túl bonyolult egy tökéletesen működő teljes valóságot felépíteni a kibertérben. Legalábbis egy az emberi érzékelés számára teljeset és tökéleteset.

De mi a helyzet az állatokkal? Például a húsukért, és a tojásaikért tartott baromfikkal, akik egy apró ketrecben kénytelenek letölteni az egész életüket? Az emberiség fogyasztását ma már lehetetlen, kizárólag farmokon, szabadban tartott állatokkal kielégíteni. A kegyetlen ipari tartás szükséges rossz. Arra, hogy az állatok, és az ipar, vagyis a fogyasztók érdekei közötti feloldhatatlan ellentmondásra lehet válasz a virtuális valóság.

Mivel az állatok felfogása, és világról alkotott képe jóval egyszerűbb az emberénél, esetükben működőképes lehet a virtuális valóság. Austin Stewart, cichagoi dizájner professzor létrehozott, egy képzeletbeli céget, Second Livestock névvel. A vállalkozás apró virtuális valóság készülékeket fejleszt csirkék számára, így azok úgy élhetik le az életüket egy minden irányba működő futópaddal felszerelt ketrecben, hogy közben meg vannak győződve róla, hogy egy szép farmon laknak – írja a Verge. Bizarr, de kétségtelenül érdekes technológia, s bár alapvetően drága ahhoz, hogy a közeljövőben elterjedjen, lehetséges alternatívát kínál. Stewart eredeti célja nem is az volt, hogy beinduljon a csirke virtuális valóság gépek tömeggyártása, hanem az, hogy az emberek elkezdjenek maguknak kérdéseket feltenni, a saját életük korlátaival kapcsolatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik