Gazdaság

Az oroszok csapást mértek a magyar húsra

Gyakorlatilag a teljes hazai húsiparra beszállítási tilalmat rendelt el Moszkva, a legnagyobb magyar cégeket sújtva ezzel.

Leállította a magyar húsexport fogadását Oroszország állategészségügyi okokra hivatkozva – írja a hvg.hu az orosz rendeletre hivatkozva. A rendeletet a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete adta ki.

A dokumentum egy február második felében végzett vizsgálat eredményeire hivatkozva azt írja, május 14-től húsimport-korlátozást léptet életbe 14 magyarországi céggel szemben. A listán a legnagyobb magyar húsipari cégek és Oroszországba szállító húsexportőrök szerepelnek, például a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a Hungary Meat Kft., a Pápai Hús, a Pick szalámigyár több üzeme, az Alföldi-Hús Zrt. és az Ász-Kolbász Kft. – írja a lap.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint szó sincs arról, hogy az orosz hatóság a Magyarországról származó teljes húsbehozatalt megtiltotta volna. Tizennégy üzem esetében ideiglenes, átmeneti intézkedés történt. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, ebből 14-nél hiányosságot találtak, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító cégek közül addig, amíg az előírt feltételeket nem teljesítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik