Tudomány

Rákot is okozhat a reflux

Minden negyedik magyar szenved a refluxtól, amiért mi más lenne okolható, mint a helytelen életmód és a stressz.

A reflux egy funkciózavar, mely során a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem működik megfelelően. Ennek következtében a gyomorsav vagy az epeváladék visszafolyik a nyelőcsőbe, ami gyomor- és nyelőcsőégést, nyelési nehézséget, görcsöt, savfelböfögést, puffadást és alvászavart válthat ki. Ám előfordulhat akár mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, sőt még fülfájás is. Ha a tünetek bármelyike tartósan fennáll, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki a megfelelő szakrendelőbe irányítja a beteget.

A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy torokgyulladást is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet – hívja fel a figyelmet Takáts Alajos Tamás, a Semmelweis Egyetem belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa. A betegség lehet tünetmentes is, ilyenkor nem ritka, hogy fogorvosi vizsgálaton merül fel a diagnózis. Ha időben diagnosztizálják, gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel gyógyítható. Túlsúly esetén fogyással, túl sok stressz esetén pedig a pszichés terhelés enyhítésével megszüntethetők a tünetek.

A gaszroenterológus azt tanácsolja, hogy a reflux betegek mozogjanak rendszeresen, fogyasszanak naponta többször kis mennyiségű ételt lehetőleg nyugodtan, többször megrágva, de lefekvés előtt két órával már ne étkezzenek. Kerüljék a csokoládé, az olajos magvak, a kávé és a bor mellett a zsíros, szénsavas, túl fűszeres vagy szélsőséges hőmérsékletű ételeket. Emellett kiemelten fontos a dohányzás mellőzése, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Segíthet még a savmegkötő, magas rosttartalmú ételek (tönkölybúza, köles, korpa, tej) fogyasztása, illetve a laza, bő ruha viselése.

Ezeket a tanácsokat az egészségeseknek is célszerű megfogadniuk, hiszen nem csak a tüneteket enyhíthetik, de segítségükkel akár a betegség is megelőzhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik