hasfájás (hasfájás, )
Élet-Stílus

Népbetegség lett a gyomorfekély

A tünetek hátterében állhat reflux betegség, túlzott vagy éppen elégtelen gyomorsavtermelés, gyomor és nyombélfekély és stressz is.

A tünetek és az okok is eltérőek lehetnek ugyan, de a háttérben végeredményben mindig valamilyen gyulladásos jelenség áll, és a panaszok minden esetben megkeserítik a betegek életét.

A gyomorsav szerepe

A gyomorsav a mellett, hogy részt vesz a fehérjeemésztő enzimek aktiválásában, bélrendszerünk első védőbástyája. A szájunkon bekerülő kórokozók nagy része ugyanis ebben a közegben elpusztul. Az erősen savas hatása azonban a nyálkahártyákat is kikezdi, így azok védelemre szorulnak. A nyelőcső védelmét a nyelőcső-gyomor határon található záróizom biztosítja. Ez az izom annál szorosabban húzódik össze, minél savasabb a gyomortartalom. A gyomor védelmét egy a nyálkahártya sejtjei által termelt nyákréteg biztosítja, mely szigeteli a sejteket a gyomornedvtől. A nyombelet a gyomor kimeneti záróizma, illetve nyákréteg védi.

A tünetek háttere

Reflux betegségben a savas gyomorbennék a nyelőcsőbe kerül és marja a nyákbevonattal nem rendelkező nyálkahártyát, illetve a torokba felkerülve köhögést, maró torokérzést válthat ki. A gyomorfekély, illetve erózió esetén a sav a gyomor nyálkahártyáját izgatja. A gyomor, illetve a nyombél fekély a fenti panaszok legsúlyosabb állapota, amikor a nyálkahártyán seb keletkezik, és az a folyamatosan termelődő gyomorsav miatt csak nagyon nehezen tud begyógyulni.

A seb nem csak a túlzott mennyiségű gyomorsav, hanem a nyálkahártya ellenállásának hiánya, illetve a kettő együttes hatása következtében is kialakulhat. A nyálkahártya védelem gyengülésében szerepet játszik a rossz diéta a túlzott cukorfogyasztás és a stressz is. Tudni kell azonban, hogy a fekélyek több mint felének hátterében a Helicobacter Pylori nevű baktérium áll. Ez a baktérium az oxidgén hiányos környezetet szereti, és ellenáll a savaknak, mivel semlegesítő anyagot termel.

A Helicobakter tehát egy ideig képes ellenállni a savas gyomornedvnek, de az ő növekedésének is a semleges pH érték a legkedvezőbb. Épp ezért „beássa” magát a nyálkahártyát védő nyákréteg alá, ahol már megfelelő pH érték van jelen. Nem véletlen, hogy a kiirtását célzó kombinált antibiotikum terápiák mellé mindig savkötőt adnak. Erre a baktériumra ható antibiotikumok ugyanis az osztódási szakaszban hatnak, osztódás pedig akkor történik, amikor legjobban érzi magát, vagyis semlegesebb pH értéken.

Ha kíváncsi rá, mi a megoldás, kattintson ide.

Forrás:

A gyomorfekély és a pulzáló mágnesterápia (Vitaminsziget)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.