Élet-Stílus

Ezektől biztos égni fog a gyomra

A reflux legjobb "barátai": elhízás, stressz, dohányzás.

Vannak olyanok, akik sajnos alkati adottságuk miatt hajlamosabbak a refluxra (pl. fokozódó a hasűri nyomás hatására, így köhögés, tüsszentés, nevetés, telt húgyhólyag, szoros ruházat miatt, terhes nőknél,rekeszsérv esetén), mások viszont szó szerint “megdolgoznak” ezért az emésztőrendszeri betegségért, méghozzá helytelen életmódjukkal. A reflux kialakulásában ugyanis kockázati tényező lehet minden, ami csak a stresszes életmóddal együtt jár, a cigarettázástól a szélsőséges táplálkozásig. Nézzük egyenként a rizikófaktorokat!

Túlsúly, elhízás

Mivel a felesleges kilók miatt a hasüregben kisebb hely jut a gyomornak, és a gyomorszájra is nagyobb nyomás nehezedik, a túlsúllyal rendelkezőknél gyakrabban fordul elő a savas reflux. A testsúly csökkenése nemcsak a reflux, hanem más (pl. szív- és érrendszeri) betegségek kockázatának mérséklődésével is jár.

Csoki, tea

A gyomor záróizmának működését negatívan befolyásolják a zsíros, fűszeres, csípős és savanyú ételek és italok, így főként a húsfélék, a csokoládé, a kávé, a tea és a gyümölcslevek fogyasztása. Mivel a felsoroltak elernyesztik a záróizmokat, nemcsak megelőző szándékkal célszerű mellőzni őket, hanem ugyanúgy a reflux diagnosztizálása után is.

Ha kíváncsi, hogyan hatnak a refluxra a gyógyszerek, és szeretné tudni kell-e félni az alkoholtól, olvassa el ide kattintva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik