Tudomány

Krokodilt ölt a vidra

Hogyan képes egy édes kis szőrmók legyőzni a természet legkeményebb "gyilkológépét"? Úgy, hogy a helyes pofi egy kőkemény ragadozót rejt.

“Ember, ez egy merész és éhes vidra! Nagyon nagy!” – ezek voltak a National Geographic által megkérdezett szakértő első szavai a képek láttán. A krokodilra támadó, majd elfogyasztó vidrát egy Floridai nemzeti parkban fotózta Geoff Walls még 2011-ben, ám csak most “hozta nyilvánosságra” a Facebookon.

Forrás: Facebook/Lake Woodruff National Wildlife Refuge

A vidra meglehetősen falánk állat, ráadásul élőhelyei többségén a csúcsragadozók közé tartozik. Ha valahol aligátorokkal osztozik egy területen, bizony gyakran előfordul hasonló eset – mondta a lapnak Terry Phillip. A jelenet mégis lenyűgöző. Az aligátor egy megtermett példány, három-négy éves lehet és vagy másfél méter hosszú. Ha a vidra egy kifejlett hím, 30 kilót nyomhat. Nagyon merész állat – ámuldozik a tudós.

A vidra stratégiája is kiváló, kisebb krokodilokon fejleszthette ki, hogy hátulról akaszkodik a hüllőre, elkerülve a félelmetes fogakat. Az erős páncél miatt azonban nem tud halálos harapást ejteni rajta, győzelme zálogát a kitartás jelenti. A krokodil olyan, mint egy gránát, kirobbanó ereje nem tart sokáig. Izmait elárasztja a tejsav, a kroki szinte megbénul. A vidrának néhány percig kell vele birkózni, utána kivonszolhatja a partra és gyakorlatilag élve kezdi el felfalni.

Forrás: Facebook/Lake Woodruff National Wildlife Refuge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik