Tudomány

Jegesmedve támadt a Google munkatársaira

A Street View készítői bölcsen tették, hogy nem gyalog indultak "feltérképezni" a jegesmedvék birodalmát.

A Google a Nemzetközi Jegesmedve Nap alkalmából látogatott el az északi sarkvidékre, hogy 360 fokos bepillantást nyerjen a fehér mackók birodalmába. Terepen a legtöbbször gyalogosan dolgoznak, már nem is szokatlan a hátizsákos ember hosszú póznán ülő kamerájával.

A kanadai tundra viszont nem az a hely, ahol kifizetődő lenne gyalogosan kóborolni, tekintve, hogy itt él a világ legnagyobb jegesmedve-populációja. Egy Tundra Buggynak keresztelt speciális járművel indultak útnak, és mint kiderült az óvatosság nem volt alaptalan. A személyzet kissé közelebbről találkozott egy kíváncsi mackóval, mint ahogy szerette volna.


Forrás: googleblog.blogspot

A terület bejárásához a Polar Bears International (PBI) nevű természetvédelmi szervezet volt a Google segítségére. A jegesmedvék napjának alkalmából kivételes, bensőséges pillanatokat örökítettünk meg az állatok természetes életéből – mondta Krista Wright, a szervezet igazgatója.

A jegesmedvék a legfenségesebb és legmegfoghatatlanabb lények a világon, mindenévben több száz kilométert vándorolnak a tundrán és a tenger jegén élelmet és párt keresve. Október és november folyamán a Hudson-öböl mentén számtalan macit sikerült megörökíteni, akik éhesen, de türelmesen várták, hogy befagyjon a tenger.

A PBI több mint 20 éve dolgozik a kanadai tundrán, ahol már közvetlen hatásai mutatkoznak az egyre magasabb hőmérséklet és az olvadó jég jegesmedvékre gyakorolt hatásának. A Street View képei fontos adatbázist jelentenek az érzékeny ökoszisztéma és éghajlatváltozás kapcsolatának jobb megértéséhez – fogalmazott Krista Wright.

A jegesmedvék birodalmában itt kalandozhat kedvére:


Nagyobb térképre váltás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik