Tudomány

Az áramon spórolnak a fiatalok

Nagyon fontos számukra a környezetvédelem, és többségük tesz is erőfeszítéseket az ügyért – derül ki az Ipsos kedden közölt felméréséből.

A fiatalok rendkívül fontos feladatnak tartják a környezet védelmét – egy százfokú skálán 83 ponttal fejezik ki ezt a véleményüket -, s a közepesnél nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy óvják a körülöttük lévő világot – igyekezetüket 65 pontra értékelik – ez a legfontosabb megállapítása annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Takarékoskodnak az árammal

A fiatal felnőttek leginkább a villamos energia hatékony fogyasztására figyelnek oda, például 72 százalékuk lekapcsolja a villanyt az üres helyiségekben, csaknem a felük (49 százalék) kis fogyasztású izzót használ.

Ennél kevesebben gyűjtik szelektíven a hulladékot (43), illetve igyekszenek energiatakarékos háztartási készüléket vásárolni

Alig több mint a negyedük viszi gyűjtőhelyre a használt elemeket (27 százalék), és még ennél is kevesebben juttatják el a megfelelő helyre a lejárt gyógyszereket (17 százalék).

Az is kiderül a kutatásból, hogy az iskolázottság emelkedésével arányosan nőnek a környezetért tett erőfeszítések: az alapfokú képzettségűek 60, az érettségizettek 68, a diplomások 72 pontra értékelték fáradozásukat.  A huszonévesek lényegesen többet foglalkoznak környezetvédelemmel (70, illetve 60 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik