Tudomány

Így őrjít meg egy gyereket, az okos energiagazdálkodás

A fenntartható energiagazdálkodás egyik érdekes újítását jelentik a távolról is irányítható elektromos hálózattal felszerelt lakások, amiket most kreatív, vicces reklámmal népszerűsít egy gigacég.

Egy felmérés szerint a megkérdezett EU-s polgárok 87 százaléka aggódik otthona energiafelhasználása miatt, és ennyien szeretnének soványabb csekkeket kapni havonta. Magyarán az öreg kontinens kiéghezett egy kiadós rezsicsökkentésre! Viszont mindezt nem feltétlenül politikai döntések árán akarják elérni.

Inkább előnyben részesítik a takarékosságot elősegítő technológiákat, termékeket, mint például a Schneider cég által gyártott Wiser elnevezésű rendszer. Ez tulajdonképpen egy okostelefonokra, egyéb kütyükre telepíthető alkalmazás, ami vezérli a lakás villany és fűtéshálózatát.

Hasonló rendszer már nem egy kapható, a vezeték nélküli hálózaton Interneten keresztül elérhető termosztát, és okos konnektorok adta kényelmet egyre többen felfedezik maguknak. Hiszen így lehetetlen feltekerve hagyni a fűtést, és a véletlenül bekapcsolva hagyott tévé sem zabál áramot, a lakástól akár ezer kilométerre is szabályozható a hőfok, vagy akár lekapcsolható az egész rendszer, csak Internet elérés szükséges a művelethez.

Ezt a lehetőséget példázza nagyszerű humorral az alábbi videó, ahol az otthon videójátékkal játszó csemete már az őrület határára kerül, mert édesapja épp a munkahelyén mutatja meg, hogy lehet egy mozdulattal, távolról lekapcsolni az áramot. Tehát az energiamegtakarítás mellett, akár nevelési eszköznek is kitűnő lehet egy ilyen okos rendszer!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik