Üzleti tippek

Ilyen a zsebre vágható energiatakarékosság

A környezettudatos gondolkodást, az energiatakarékos életmódot az okostelefonok is segítik. Összegyűjtöttük azokat a mobilos alkalmazásokat, amelyek eligazíthatnak bennünket a témában.

FormMobil (ingyenes)

Aki valóban ki szeretné használni a mobilok előnyeit, annak arra is van lehetősége, hogy a papírt többnyire száműzze az életéből. Míg sok helyen továbbra is formanyomtatványokat kell kitölteni, a FormMobil segítségével ez legalább a saját munkánk, életünk szervezése során elkerülhető. A felhőalapú applikáció segítségével jegyzeteket, rajzokat, hangfelvételeket készíthetünk, egy-egy helyszín bejárásához fotókat, GPS-koordinátákat csatolhatunk. Majd mindezt megoszthatjuk a kollégákkal, családtagokkal, így búcsút inthetünk a papírfecniknek és a fénymásolásnak.

Green Outlet (0,89 dollár)

Érdemes annak is utánajárni, hogy a háztartásunkban lévő elektromos berendezések mennyit fogyasztanak. A Green Outlet felületén összegyűjthetjük a készülékeinket, megadhatjuk, hogy azokat egy nap átlagosan mennyi ideig használjuk. Majd a program kiszámolja, hogy ezzel mennyi energiát fogyasztottunk, és várhatóan mennyi lesz a számlánk. Ezzel párhuzamosan figyeli azt is, hogy mekkora a háztartás szén-dioxid-kibocsátása, és jelez, amikor elérjük vagy meghaladjuk az adott határértéket. Aki androidos készülékkel rendelkezik, annak a Standby Energy Cost Calculator nevű appot ajánljuk, ami ingyenesen letölthető a Google Play alkalmazásboltból.

Ecofootprint (ingyenes)

Az ökológiai lábnyom azt a földterületet, illetve vízmennyiséget mutatja meg, ami egy-egy ember fenntartásához, valamint az általa megtermelt hulladék feldolgozásához szükséges. Érdemes ezzel tisztában lenni, hiszen szokásaink, életvezetésünk alapvetően befolyásolja, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Az ecoFootprint az alapján számolja ki az ökológiai lábnyomunkat, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mivel közlekedünk, valamint milyen jellegű épületben lakunk.

Solarchecker (ingyenes)

Ha gondolkodik azon, hogy napcellákkal egészítse ki a fűtési rendszerét vagy a melegvíz-ellátását, akkor érdemes letölteni a Solarchecker appot. Az alkalmazás a GPS-adatok betáplálása, a tető tájolásának, dőlésszögének, valamint területének megadása után kiszámolja, hogy az adott feltételek mellett mekkora méretű napelemekre van szükség. A dőlésszög meghatározásában a telefon mozgásérzékelője segít. A mobilos program megtérülési adatokat is kiszámít, és azt is képes megállapítani, hogy a napcellákkal mennyi károsanyag-kibocsátástól kíméli meg a környezetet. Ehhez hasonló tudással rendelkezik az androidos SolarMeter is, amelynek a letöltése nagyjából 1000 forintba kerül.

Oszkár Telekocsi (ingyenes)

Ez az applikáció a telekocsi-mozgalomnak biztosít egy újabb felületet ahhoz, hogy az utasok és az autósok egymásra találjanak. Az Oszkár segítségével az autósok utasokat toborozhatnak, így tehetik gazdaságosabbá az A-ból B-be jutást. Aki utazni akar, az hirdetést ad fel az indulás tervezett időpontjával, aki pedig kocsival rendelkezik, az megadja annak jellemzőit, és még azt is jelezheti, hogy lehet-e dohányozni nála, vagy van-e légkondi az autóban.

GreenPower Free (ingyenes)

Az okostelefonok akkumulátora az érintőkijelző miatt gyakran egy napig sem bírja a strapát, de megfelelő energiagazdálkodással akár órákkal is meghosszabbíthatjuk az aksi töltöttségét. Ez a teljesítmény- és hálózatkezelő szoftver a beállításaink szerint önállóan kezeli például a wifi, GPS, Bluetooth, a mobilnet vagy más funkciókat. Kikapcsolja azokat, amikor nincs rájuk szükség, de ha például beérkezik egy e-mail akkor a GreenPower másodpercek alatt feléleszti a rendszert.

ELMŰ-ÉMÁSZ alkalmazás (ingyenes)

Ez az applikáció összegyűjti a legfontosabb információkat, így például az irodák nyitva tartását, az elérhetőségeket vagy az ügyintézéshez szükséges iratok listáját. Megmagyarázza a számlán lévő információkat, adatokat, közli az éppen aktuális tarifákat. Továbbá különböző kalkulátorokat is biztosít ahhoz, hogy tudjuk, mennyit fogyasztanak az elektromos készülékeink.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.