Tudomány

Csikóhalak születtek Nyíregyházán

A leginkább sakkfigurára emlékeztető állatok három-négy milliméteresen látták meg a napvilágot, nagyságuk mostanra elérte a négy centimétert - közölte Petró Zsuzsanna, az állatkert szóvivője hétfőn.

A szülőállatok a bécsi Tengerek Házából érkeztek egy tenyésztési program keretében tavaly Nyíregyházára. A szóvivő elmondta, mint minden csikóhal fajnál, ez esetben is igazi “apás szülés” történt, mivel az utódok a hím állat költőtasakjában fejlődtek ki; a szaporodás során a nőstény tojócsövével ide helyezte be az érett ikrákat, amelyek három hét elteltével jöttek a világra.

Az átlagosan mintegy tizenkét centiméter hosszú halfajta a tengerek parti övezetének hínárrengetegében él. A lóéra emlékeztető feje szöget zár be a törzsével és csőszerű ormányban nyúlik meg, fejét és hátát tüskék díszítik. A szigorúan védett faj szaporítása nem egyszerű, mert a csikóhalak rendkívül érzékenyek a környezetükre és a táplálékra is. Az igazi kihívást azonban az újszülöttek etetése jelentette a park szakemberei számára, hiszen az apró, de annál falánkabb állatok élő eleséget esznek.

Eleinte mikroszkopikus nagyságú kerekesférgeket keltettek ki az Ócenárium gondozói a szülőktől elválasztott ivadékoknak, jelenleg pedig életkoruknak és nagyságuknak megfelelő élő, tápanyagban és vitaminokban gazdag táplálékot kapnak – magyarázta a szóvivő.

Mivel a csikóhalak nem képesek a gyors helyváltoztatásra, a fiatal és a kifejlett egyedekre egyaránt jellemző a színváltoztatás és a rejtőzködés. Nagyon szeretik azokat a helyeket, ahol nemcsak elbújni, de kapaszkodni is tudnak farkukkal, így a Nyíregyházi Állatparkban is általában a korallok között figyelhetik meg őket a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik