Tudomány

Szmogriadó Nyíregyházán

szmogriado(960x640)(1).jpg (szmogriadó)
szmogriado(960x640)(1).jpg (szmogriadó)

A szálló por (PM10) elmúlt napokban mért magas átlagkoncentrációja miatt a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe Nyíregyházán - közölte a városháza sajtószóvivője.

Parillák Gabriella elmondta, a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja pénteken és szombaton is túllépte a köbméterenkénti 75 mikrogrammos küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás ezen a két napon 89,6, illetve 75,6 mikrogrammos értékeket regisztrált.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás a jövő hét szerdától várható – tette hozzá a szóvivő.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.kvvm.hu/olm) olvasható információk szerint Nyíregyháza levegője jelenleg a “szennyezett” kategóriában van, a mérőállomás 75,7 mikrogrammos értéket mért vasárnap kora délután. A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint kerüljék el – főként a dízelüzemű – személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik