Tudomány

Már az arcunkat is ellophatják

Egy New-York-i művész egyetlen elhullajtott hajszálunkból elkészíti arcunk 3D-s mását. Sőt, valósághű maszkot készít belőlünk.

Bármerre megyünk, lépten-nyomon genetikai nyomokat hagyunk magunk után. Egy hajszál a metrón, apró nyálfolt a kávéscsészén, egy kiköpött rágó vagy eldobott cigarettecsikk. Mostantól már azon se csodálkozzunk, ha ezek alapján egyszer csak saját arcunkról készült maszk néz ránk vissza egy kiállítóterem faláról. Mint a trófeák.

A New-York-i művészt, Heather Dewey-Hagborgot egy hajszál ihlette meg. Valami valóban megszállhatta, mert erről az egyetlen hajszálról az jutott eszébe, mi lenne, ha kivonná belőle a DNS-t, majd az alapján létrehozza tulajdonosa arcát 3D-ben. Végül pedig maszkot készítsen belőle, akár egy valósággá vált sci-fiben.

A folyamat azzal kezdődik, hogy Heather felvesz a földről például egy eldobott csikket. Fontos, hogy friss legyen. Ezután következik a DNS kivonása a laboratóriumban. Ebből megállapítja az illető származását, nemét, arcának, hajának, szemének a színét. Megtudja még azt is, hogy szeplős, vagy túlsúlyos-e, illetve megismeri az arc több dimenzióját.

Ezután egy számítógépes programmal elkészíti az arc 3D-smodelljét. Olyan ez, mint amikor a festő megrajzolja a vázlatot – fogalmazott Heather a CNN-nek. Ez alapján hozza létre egy arc különböző változatait, egyes vonásokat a DNS-ből szerzett információk alapján kiemelve. Ezután már csak a 3D-snyomtatás, majd a maszk elkészítése van hátra.

Az modellek ugyanakkor nem pontos másai a “mintát elhagyó” idegennek. A kort például a művész nem tudja megállapítani, alkotásai mind 30 év körüli arcokat ábrázolnak. Nem pontos rekonstrukciók, de mégis visszaadják a családi vonásokat és hasonlítanak a modellre. Maga a művész is meglepődött, hogy saját portréja mennyire hasonlít önmagára.

A projekt fogadtatása általában pozitív, bár egyesek szerint komoly etikai kérdéseket vet fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik