Élet-Stílus

Úgy öregszünk, mint anyukánk

Az egészséges ételek és az elegendő alvás csak kicsit javít a helyzeten.

Az öregedés különböző, a korral járó betegségek megjelenésében, valamint fizikai változások formájában jelentkezik, de egyénenként változó mértékben. A tudósok korábban úgy gondolták, az öregedési folyamatokra főleg az életünk során felhalmozódott sejtsérülések vannak hatással, ezért nem is vizsgálták meg közelebbről az öregedés öröklött aspektusait.

A Karolinska Intézet és a Max Planck Öregedés-biológiai Intézet tudósai azonban nemrég rájöttek, hogy a mitokondriumban – ami az energia előállításáért felelős sejtszervecske – található sérült DNS is befolyásolhatja, hogy milyen hamar öregszünk.

A mitokondriális DNS csak az anyától öröklött géneket tartalmaz. “Eddig csak azt sikerült bizonyítanunk, hogy a mitokondriális DNS-ben az évek során felhalmozódott sérülések hatással vannak az öregedési folyamatokra” – nyilatkozta Nils-Göran Larsson, a Max Planck Intézet kutatója. “Most azonban, az egerekkel folytatott kísérletek során kiderült, hogy a DNS-sérülések egy része már a születéskor is jelen van, méghozzá az anyától örökölt génekben.”

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik