Tudomány
őssejt (őssejt kísérletek, )

Úttörő őssejtműtét egy kétévesen

Pálfi Rita

2013. 05. 02. 19:58

Egy légcső nélkül született kétéves kislány lett a világ legfiatalabb páciense, aki biotechnológiával előállított ilyen szervet kapott.

Korábban a témában:

A gyermeknek saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be a svédországi Karolinska Intézet egyik professzorának vezetésével.

A 2010-ben, Dél-Koreában született Hannah Warren a műtétet megelőzően nem volt képes egyedül lélegezni, inni, enni és nyelni sem. A kislány egy szöuli kórházban töltötte eddigi életét, ahol az orvosok felkészítették a szülőket arra, hogy a gyermek nem fog sokáig élni. Április 9-én azonban kilencórás úttörő jelentőségű műtétet hajtottak végre a kislányon a peoriai Illinois Gyermekkórházban (Children’s Hospital of Illinois).

A beavatkozás során Hannah a saját csontvelőjéből kivont őssejtekből készült légcsövet kapott. Az őssejteket a kislány csípőcsontjába szúrt speciális tű segítségével vonták ki, majd állványzatra telepítették őket. Ezt követően a sejteknek alig egy hétre volt szükségük a szaporodásához és a 7,62 centiméteres légcső létrehozásához.

A műtétet a stockholmi Karolinska Intézet fül-, orr- és gégerészlegének professzora, Paolo Macchiarini és az Illinois Gyermekkórház egyik sebésze végezte. Utóbbi szakember egyik dél-koreai üzleti útján találkozott Hannah szüleivel, akik Macchiarini transzplantációs technikájáról értesülve léptek kapcsolatba a sebésszel.

Macchiarini korábban tizennégy olyan légcsőműtétnél segédkezett, amely során a páciens saját őssejtjeit használták fel. Ebből öt esetben ugyanolyan mesterséges állványzatot használtak, mint Hannah-nál, ám a páciensek mindegyike felnőtt volt, míg további kilenc műtétnél holttestből származó légcső szolgált a váz alapjául, többek között egy tízéves brit kisfiú számára.

A szakember elmondta, ez idáig mindössze egyetlen páciens halt meg. A harminc esztendős amerikai férfi végső stádiumú légcsőrákkal küzdött. 2011 novemberében hajtották végre rajta az operációt, ám négy hónappal később, bizonytalan okok miatt elhunyt.

A szakemberek korábban hasonló módszerrel tenyésztettek ki húgyhólyagot és húgycsöveket. Tavaly pedig laboratóriumi körülmények között előállított vénát ültettek be egy lánynak Svédországban, saját őssejtjeinek és egy holttestből származó véna felhasználásával.

A kutatók reményei szerint a módszer révén idővel sikerül olyan szerveket is előállítaniuk, mint a vese és a máj – húzta alá Anthony Atala, a Wake Forest Egyetem regeneratív orvostudományi intézetének igazgatója. Mint hozzátette: a Hannah-n végrehajtott műtét “egyértelműen azt mutatja, hogy a technika működőképes”.

Hannah olyan ritka rendellenességgel jött a világra, amely megakadályozta a légcsöve kifejlődését. Világszerte nagyjából minden 50 ezer gyermekből egy születik ilyen fogyatékossággal. Macchiarini szerint Hannah az eddigi legfiatalabb páciens, akin ilyen típusú beavatkozást hajtottak végre. Mint hozzátette: mivel az egész eljárás donor bevonása nélkül zajlik, ezért minimális a kockázata annak, hogy a kislány immunrendszere kilöki a beültetett szervet. Hannah-nak valószínűleg új légcsőre lesz szüksége öt éven belül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.