Belföld

Jöhet az állami őssejtbank

Őssejtbank (őssejtbank)
Őssejtbank (őssejtbank)

Ahhoz, hogy ne csak a tehetősek engedhessék meg maguknak a tárolást, közösségi őssejtbankra lenne szükség.

Magyarországon eddig három életet mentett az őssejtes kezezlés. Legutóbb a két és fél éves Barnabás kapott beültetést, aki aplasztikus anémiában, csontvelő-elégtelenségben szenvedett. A májusban történt beavatkozás az utóvizsgálatok eredményei alapján sikeres volt, akárcsak a két korábbi transzplantáció, melyek során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét.

Közösségi bank

A KRIO Intézet 15 ezer őssejtet tárol. Dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója elmondta: „A 15 ezres mintaszám rendkívül jó eredmény, ugyanakkor ezek a minták „csak” a tárolást választó családoknak nyújtanak megoldást.” A vezérigazgató szerint azon családok számára, akik az őssejttárolást anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, egy közösségi őssejtbank létrehozása lehetne a megoldás.  Egy 15 ezres mintaszám egy közösségi őssejtbank esetében a teljes magyar lakosság őssejttranszplantációs igényét képes lenne kielégíteni.

Aláírást gyűjthetnek
Köldökzsinórvér-őssejtbank létrehozását célzó országos népi kezdeményezést hitelesített szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Ha két hónap alatt összegyűlik legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírása, akkor az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.  A kezdeményezés támogatására a most hitelesített mintapéldánnyal megegyező íveken lehet az aláírást gyűjteni.

 

A magántárolás nagyon drága, akár a 350-600 ezer forintot is elérheti.  Részletekért kattintson ide.

Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, mely ugyanakkor számtalan más betegség kezelésére is alkalmas. A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére, de akár teljes szervek újraépítésére is.

Az őssejt-transzplantáció Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már rutin műtéti beavatkozásnak számít, világszerte a felhasznált őssejtek mintegy 30 százaléka már köldökzsinórvér eredetű. Az 1988-as első köldökzsinórvér eredetű őssejtbeültetés óta már több mint 25 000 hasonló beavatkozás történt a világon.

Balogh vezérigazgató szerint a válság ellenére, nem hogy csökkent volna az igénylők száma, hanem inkább megemelkedett.

Köldökzsinór

A köldökzsinórvér gyűjtése szigorú protokoll betartása mellett zajlik. Ez általában egy rövid, 5 perces tevékenység, amely nem jelent semmilyen kockázatot sem az anyának, sem a gyermeknek. Ideális esetben legalább 50-100  milliliter vér levételére van szükség ahhoz, hogy a mintában az úgynevezett magvas sejtek száma elegendő legyen egy későbbi beavatkozáshoz.

A minta feldolgozását 36 órán belül meg kell kezdeni. A minta egy kis részét azért veszik le, hogy mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatnak vessék alá. A sterilitásvizsgálatok befejezéséig a minták karanténban maradnak.

A köldökzsinórvérből ezt követően nyerik ki az őssejteket, melynek során a vörösvérsejtek és a plazma nagy részét eltávolítják. Egyes őssejtbankok a teljes köldökzsinórvért lefagyasztják, ám ebben az esetben felolvasztáskor a széteső vörösvérsejtek miatt csökken az őssejtek túlélési esélye. Európában, az USA-ban és Japánban alapszabály a köldökzsinórvér fagyasztás előtti feldolgozása.

Speciális oldatban, plazmapréssel kezdik a szeparálást, majd centrifugába helyezik a mintát. A hozzáadott oldat feladata az, hogy megóvja a sejteket a fagyasztás roncsoló hatásától. Ha szeretné megnézni a folymatott itt, megteheti:

Őssejttárolás

A fagyasztásra előkészített mintát egy fémkazettába helyezik el, majd számítógép-vezérléssel meghatározott ütemben a biológiai zéruspont alá hűtik. A köldökzsinórvér mélyfagyasztása folyékony nitrogén gőzében történik, amely teljesen kizárja a tárolás alatti fertőződést. Az így működő tároló a háztartásokban használt fagyasztókkal szemben áram nélkül is hetekig képes biztosítani az őssejtek hosszú távú tárolásához szükséges hőmérsékletet. A tárolást olyan rendszer felügyeli, amely felvilágosítást ad az egyes tartályok hőmérsékletéről és a folyékony nitrogén aktuális szintjéről.

A legújabb kutatási eredmények szerint a köldökzsinórvér eredetű őssejtek azért képesek másféle szövetekké átalakulni, mert a köldökzsinórvérben szintén megtalálható piciny, embrionális őssejtek, VSEL sejtek is részt vesznek a folyamatban. Magyarán ezek a sejtek felelősek azért, hogy az őssejteket a gyógyításban fel lehet használni.

KRIO
A KRIO Intézet 1998-ban történt alapítása óta, immár 15 éve tárol ivarsejteket és őssejteket mélyfagyasztásban. Az Intézet által alkalmazott őssejtlevételi, fagyasztási és tárolási módszert 2010-ben akkreditálta az AABB (American Association of Blood Banks), a világ egyik legrangosabb őssejtbankszövetsége. A köldökzsinórvér levételét követően a minták feldolgozása az Intézet laboratóriumában manuális technológiával történik. A teljesen automatizált rendszerekkel szemben ez lehetőséget ad a vér levétele és az őssejtszeparálás során esetlegesen előforduló hibák korrigálására, így egy későbbi terápiás felhasználásra sejtekben különösen gazdag mintát tud rendelkezésre bocsátani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik