Tudomány

A sör az atomvillanást is túléli

A hidegháború alatt az amerikaiak azt is tesztelték, egy esetleges atomháború után mi marad fogyasztható.

A városi legenda úgy tartja, hogy a II. világháború után, a 40-es évek végén egy interjú során megkérdezték Albert Einsteint, milyen fegyverek várhatóak a következő világháborúban. A híres fizikus erre annyit válaszolt: “Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel.” Nemrég napvilágra került információk szerint sör is lesz.

Az amerikaiak ugyanis az 1955-ben, a nevadai sivatagban elvégzett 14 nukleáris kísérlet során nemcsak házakat építettek, hanem teljesen be is bútorozták azokat, a minél élethűbb eredményekért. S bár az atomvillanást Indiana Jones nem élte volna túl a hűtőben, úgy tűnik, hogy a sör igen.

A folyékony kenyérhez legközelebbi robbantást 300, míg a legtávolabbit 1600 méterre hajtották végre, azonban a dobozos malátának meg se kottyant a 20-30 kilotonnás töltet. Felbontás után a sör iható maradt, igaz csak “vészhelyzet esetére” javasolták, mivel a biztonságosságát csak “rövidtávon” garantálták.

Az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy a tesztek szerint az atomvillanás nem rontott a sör ízén – persze egy atomháború után ezen már senki nem aggódna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik