Tudomány

Mégsem élhető túl frigóban az atomvillanás?

Mi a teendő, ha atombomba robban? Érdemes elbújni egy hűtőben, mint Indiana Jones, vagy az egész csak mese?

Az én osztályfőnököm (aki egyúttal a fizikát és a kémiát is oktatta nekünk) számos életbölcsességgel ellátott minket, hogy túléljünk korunk zord világában. Egyike volt ezeknek azon mondása, miszerint “édes fiam, ha látod, hogy nem messze atombomba robbant, akkor jól nézz bele, mert mást már úgyse fogsz látni“.

Nos, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film elején a címszereplőnek nem az az első gondolata, hogy kivárja a gombafelhőt (nyilván nem az én osztályfőnököm tanította fizikára), hanem az, hogy bebújjon egy ólommal bélelt hűtőbe. Aki nem látta a filmet, annak itt a kérdéses jelenet:

Hihető vagy sem? Nos, Stephen Spielberg bevallása szerint George Lucas egy 15 centi vastag mappát állított össze Indy túlélési esélyeiről. Utóbbi filmgéniusz szerint, amennyiben Jones professzor nem töri nyakát az első földetérés során, és az atomrobbanás nem olvasztja az ajtót a hűtőhöz, úgy 50-50 százalék esélye van a túlélésre.

Nos, Dr. David Shechner az Overthinking It oldalain szentelt a jelenetnek egy kimerítő elemzést, és a legendás régészre ható energiák és erők képleteinek átolvasása után arra kell kollektíve rádöbbennünk, hogy a filmkészítőket sem az osztályfőnököm tanította fizikára.

A levezetés szerint már ott kezdődnek a problémák, hogy ilyen erők nem megemelik, hanem egyszerűen összezúzzák a hűtőt. De ha még sikerült is volna megreptetni a frigót, Dr. Jones a landolást semmiképp nem élte volna túl, de valószínűleg már a levegőben megsült volna a megolvadt ólom és a sugárzást átvevő acélnak köszönhetően, ha addig meg nem fulladt volna.

Mindezek után visszautalnék osztályfőnököm örökérvényű életbölcsességére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik