Tudomány

A sör segít az agynak

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 13. 14:00

Amerikai kutatóknak köszönhetjük a folyékony kenyér áldásos hatása mellett szóló tudományos érveket .

Korábban a témában:

Jennifer Wiley, az Illionois-i Egyetem professzora kutatócsapatával arra az eredményre jutott, hogy az ittasság javíthatja a “laterális gondolkodást”, vagyis az ember azon képességet, hogy egyvalamire emlékezzen, miközben valami másra figyel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adott probléma esetén az agy nem próbál görcsösen koncentrálni, hanem ellazul annyira, hogy a problémához közvetlenül nem köthető tapasztalatok segítsék, kreatívabb megoldások jöjjenek a felszínre.

A tudósok a kísérletek során úgy találták, hogy a résztvevők átlagosan 0,7 ezrelék véralkoholszintnél (nagyjából két korsó sörnél) jutottak el abba az állapotba, hogy a koncentrációt igénylő feladatokkal már gondjuk volt, viszont a “rugalmasabb” gondolkodást igénylő kérdéseknél kiemelkedően teljesítettek. A kontrollcsoportnál nemcsak 40 százalékkal több kérdésre tudtak választ adni, hanem jelentősen gyorsabbak is voltak: a sörös alanyoknak egy-egy megoldáshoz átlagosan 12, míg a józanoknak 15,5 másodpercre volt szükségük.

A Medic Dailynek nyilatkozó kutatásvezető elmondása szerint kutatásuk lényegileg arra mutatott rá, hogy egyes problémákat érdemes távolabbról vizsgálni, ha kell, akár egy-két sör távolságából. Szerintünk még egy harmadik is belefér.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.