Tudomány

Kiszámolták a fukusimai katasztrófa hatását

fukushima (fukushima)
fukushima (fukushima)

A Stanford kutatói szerint lesznek halálos áldozatok, de pánikra nincs okunk.

Mióta 2011 márciusában bekövetkezett a Fukushima-1 atomerőmű tragédiája, szakadatlanul felvetődik az azzal kapcsolatos találgatás, hogy mégis milyen hatással lesz az atomkatasztrófa a világra – sajnos általában nem túl nagy tudományos háttérrel.

Most a Stanford Egyetem egy kutatócsoportja az utóbbi húsz évben kidolgozott 3D légköri modellek segítségével – azt próbálták megjósolni, hogy a közel- és távolabbi jövőben meddig jut el az atmoszférába került radioaktív anyag, és utána miképp befolyásolja a bolygó lakosságának egészségét.

Eredményeik szerint ugyan lesznek halálos áldozatok, de nincs okunk pánikolni: világszerte átlagosan hozzávetőleg 130 ember halálát okozhatja.

a lehető legpontosabb előrejelzések alapján nagyjából 130 olyan halálesettel lehet számolni, melyek a fukusimai incidens közvetlen következményei. A legjobb esetben ez a szám 15, extrém esetben viszont akár 1300 is lehet. Ehhez jön még az a 600 ember, aki már meghalt az evakuálás, illetve az atomerőműben foganatosított rendkívüli intézkedések során. A rákos megbetegedések átlagát 180-ban határozták meg a tudósok, a legalacsonyabb becsült érték 24, a legmagasabb pedig 2500 lehet.

Ezek nagy része – nem meglepő módon – Japánban, Kelet-Ázsiában és kisebb része Észak-Amerikában várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik