Tudomány

Panorámakép a Marsról

Az Opportunity marsjáró szó szerint körbefotózta magát - a 360 fokos panorámakép 817 felvételből áll.

A 2004 januárja óta szolgálatban lévő Opportunity ötödik marsi telét – a Földön 2011. december 21-e és 2012. május 8-a között – úgy vészelte át, hogy nappaneleit a lehető legkedvezőbb szögbe állította a Greeley Havennek becézett emelkedő egyik oldalán. A marsjáró a kényszerpihenő során sem tétlenkedett: egyebek mellett körbefotózta magát.


A teljes kép letölthető innen – felbontása 23096×7981 pixel, mérete 13,2MB. (Fotó: NASA)

A hamisszínes panorámakép közepén található észak, míg a felvétel két szélén dél. A marsjáró nyomvonala a 2011-ben elvégzett utolsó manővereket jelzi – a földi irányítóközpont ideális helyet próbált találni a teleléshez, mivel maga a rekorder bolygószonda is elég sok port gyűjtött már össze a nappanelein. Fontos észben tartani, hogy az immáron nyolcadik éve szolgáló Opportunity küldetését eredetileg három hónaposra tervezték.

A mostani “téli szünet” során a panorámakép elkészítése mellett a marsjáró tudományos megfigyeléseket is végzett: az atmoszféra és a felszín változásait vizsgálta, illetve a vörös bolygó forgástengelyének jobb megértését próbálta elősegíteni műszereivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik