Tudomány

Rekorder lett a marsjáró

24.hu
24.hu

2010. 05. 20. 15:18

Az Opportunity lett a legrégebben működő bolygószonda.
Korábban a témában:

A címet a Viking-1 szondától vette el a marsjáró. A Viking-1 és Viking-2 szondákat 1976-ban bocsájtotta fel a NASA a Mars vizsgálatára. Mozogni nem voltak képesek, azonban így is számtalan új ismerettel gazdagították tudásunkat a vörös bolygóról. A Viking-2-t 3 év és 221 nap után állították le, mert tönkrementek az akkumulátorai, azonban testvére, a Viking-1, összesen hat évig és 116 napig küldte hazafelé a jeleket, míg 1982-ben véletlenül le nem kapcsolták, amit aztán már nem tudtak helyrehozni és a szonda örökre elhallgatott.

Az Opportunity 2004-ban landolt a Marson, küldetése eredetileg 90 naposra volt tervezve, amelyet jócskán meghaladott, ráadásul egyáltalán nem úgy tűnik, mintha bármi gondja lenne. A több mint 6 év alatt ráadásul majdnem 20 kilométert haladt előre a bolygó felszínén. Rekordja mégsem biztos, hogy megmarad. Testvére, a Spirit 21 nappal előbb érkezett, azonban jó ideje hallgat, miután a marsi tél során annyira kevés napfény éri, hogy nem képes működni, így hibernálta magát. Azt még a Nasa mérnökei sem tudják, képesek lesznek-e megin kommunikálni a robottal, így addig öccse a hivatalos rekorder.

Természetesen ezek a rekordok csak a bolygók felszínén dolgozó szondákra igazak, hiszen immáron 33 éve rója a végtelen űrt a Voyager-1 és Voyager-2 űrszonda.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.