Tudomány

A marsjáró útja három percben

309 kép és több mint húsz kilométer. Egyetlen filmben hozta nyilvánosságra az amerikai űrhivatal az Opportunity marsjáró hároméves vándorlását.

A Mars Exploration Rover programban az Egyesült Államok 2003-ban marsjárókat küldött a Marsra, amelyek a Spirit és az Opportunity nevet kapták.

A marsjárók a vörös bolygó ellenkező oldalain landoltak egy év múlva januárban. A néhány hónaposra tervezett missziót a NASA többször is meghosszabbította.

Így történt, hogy az Opportunity a korábban vizsgált Victoria-kráter után 2008-ban az Endeavourt célozta meg. 2011 augusztusában pedig megérkezett céljához.

Hogy az eltelt három esztendőt illően megünnepeljék, a NASA október 11-én rövidfilmet adott ki a szonda útjáról, melyben összegzi a marsjáró háromesztendős eredményes bolygókutató munkáját.

A film hangjait az Opportunity alacsony frekvenciájú, majd ezerszeresére felerősített adataiból vették kölcsön, így a videó alatt végig az eredeti marsi talaj ropogása hallható.

Az Endeavour a negyedik és egyben a legidősebb kráter, amelyet az Opportunity megvizsgál.

A marsjáró-program természetesen nem az Opportunitynél ér véget. Novemberben indul a floridai Cape Canaveralből a Curiosity nevű jűrmű, amely azt vizsgálná, hogy létezhettek-e valamikor a Marson olyan feltételek, melyek lehetővé tették volna mikroszkopikus életformák kialakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik