Tudomány

Gyönyörű ködök az éjszakai égbolton

Amerikai asztrofotósok kapták lencsevégre a csillagok közt "úszó" Delfin-ködöt, és egy ötezer éve felrobbant csillag maradványait, a Fátyol-ködöt.

Az égi Delfin 850 fényévnyire, a Cassiopeia-csillagképben ragyog fluoreszkáló zöldes fényben. Szokatlan, sarló alakja miatt a csillagászok sokáig úgy vélték, hogy az Sh2-188 egy szupernóva maradványa, később bebizonyosodott, hogy egy aszimmetrikus planetáris ködről van szó.


(Fotó: Bill Snyder Astrophotography)

A planetáris köd gázból és plazmából álló világító burok, amely bizonyos típusú csillagok körül az életük vége felé ledobott gázfelhőből képződik. Elnevezésük onnan ered, hogy a kisebb távcsövekben az óriásbolygókhoz (Jupiter, Szaturnusz) hasonlónak látszanak, de valójában semmi közük a planétákhoz, a csillagokból kilökődött anyagból alakulnak ki. A világegyetem többi objektumához képest nagyon rövid életűnek számítanak, alig néhány tízezer évig léteznek.

A Tejútrendszerben körülbelül 1500 planetáris köd ismert, közülük alig 50 gömbszimmetrikus alakú. A planetáris ködök nagy jelentőségűek a csillagászat számára, mivel a kialakulásuk, életük és haláluk során lejátszódó folyamatok vizsgálata segíti a világegyetem fejlődésének megértését.

Ezzel szemben az 1500 fényévnyire, a Hattyú csillagképben található Fátyol-köd valóban egy masszív csillag maradványa. A “csillagvadászok” látványos felvételén jól láthatóak a felhevített, ionizált gázok és por kötegei, melyek ragyogó színeiket az oxigénnek (kék és lila), kénnek (sárga) és hidrogénnek (zöld) köszönhetik.


(Fotó: Space.com / Bob és Janice Fera)

Az óriáscsillag maradványai hatalmas területen szóródtak szét, amely hatszor nagyobb a telehold átmérőjénél. E komplexum nyugati részét foglalja el a Boszorkányseprű-köd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik