Tudomány

Meglepődtek a csillagászok

Az Európai Déli Obszervatórium csillagászait meglepetésként érte, hogy nem találták a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene.

A csoport az úgynevezett sötét anyag létére keresett igazolást, amelyről úgy vélik a tudósok, hogy az univerzum tömegének 83 százalékát teszi ki, azonban sem szabad szemmel, sem a jelenleg létező csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg. Detektálása áttételes módon történhet, abból a gravitációs vonzásból, amelyet más jelenségekre kifejt.

Miután a Tejút több mint négyszáz csillagának mozgását feltérképezték, az Európai Déli Obszervatórium csillagászai arra számítottak, hogy bizonyítékot találnak a Nap körül örvénylő sötét anyag létére – közleményük szerint azonban semmit nem találtak.

Az általunk számított tömeg mennyisége jól egyezik azzal, amit látunk – a csillagokat, a port és a gázokat együttesen – a Nap körüli régióban” – magyarázta Christian Moni Bidin kutatásvezető, a chilei Concepción Egyetem munkatársa. “Ez azonban nem hagy teret többletanyag, a sötét anyag számára, melyet vártunk volna. Előzetes kalkulációink azt mutatják, hogy világosan fel kellett volna bukkannia a méréseinkben. De egyszerűen nem volt ott!

A kutató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eredmények ellenére egyértelmű, hogy a Tejút nyilvánvalóan sokkal gyorsabban forog, mint amit a látható anyag önmagában indokolna. “Ha tehát a sötét anyag nincs jelen ott, ahol számítottunk rá, akkor a hiányzó tömeg problémájára új megoldást kell találnunk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.