Tudomány

Az oroszok a Holdra költöznének

Állandó támaszpontot alakítanának ki égi kísérőnkön - hasonló terveket dédelget Japán is.

Az orosz űrügynökség alacsony költségvetésű tervei között néhány hónappal ezelőtt még csak az szerepelt, hogy 2030-ig megkerüljék a Holdat.

Azonban a Roszkoszmoszt vezető Vlagyimir Popovkin a héten kezdődött Global Space Exploration Conference (Globális Űrkutatási Konferencia) keretei között már holdbázisokról beszélt. “Nem azt szeretnénk megismételni, amit az emberiség 40 évvel ezelőtt elért. Állandó támaszpontokról beszélünk.

Az ötlet nem egyedi, hiszen Yuichi Yamaura, a japán űrügynökség egyik vezetője is hasonló tervekről számolt be. “A Hold a következő célpontunk, ha az emberi felfedezésről van szó.

Érdekes módon az első ország, akinek sikerült emberi lábnyomot hagyni égi kísérőnkön, az Egyesült Államok nem dédelget hasonló terveket – igaz, az egyik elnökjelölt-aspiráns a kampány során már 2020-ra holdbázist ígért, bár ötlete sértette a nemzetközi jogot.

A NASA következő 25 évre vonatkozó tervei két fő irányt kínálnak: vagy a Holdra, vagy aszteroidákra vinnének asztronautákat. Obama az utóbbit preferálja, de ő sem marad örökké elnök.

Ugyan hatalmas rajongói vagyunk a polgári űrkutatás előretörésének, mégis érdekes lenne megtapasztalni egy ismételt űrversenyt a világ nagyhatalmai között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik