Tudomány

Az oroszok a Holdat kerülgetnék

Az orosz űrügynökség óriási terveket valósítana meg viszonylag kis költségvetéssel.

A Roszkoszmosz 2030-ig például embert szeretne küldeni égi kísérőnk köré, illetve – a Fobosz-Grunt kudarca ellenére – ismét megpróbálkozna a Mars meglátogatásával.

Az űrügynökséget vezető Vlagyimir Popovkin szerint minderre évi 150-200 milliárd rubel (jelen árfolyamon 1100-1500 milliárd forint) áll majd rendelkezésre, ami bár nem tűnik kevésnek, mindössze harmada a NASA nemrég jócskán megvágott, 17,7 milliárd dolláros (3900 milliárd forintos) költségvetésének.

Valószínűleg a “jóárasított” megoldások jelentették a Fobosz-Grunt vesztét is, amely egy mindössze 5 milliárd rubeles (majdnem 38 milliárd forintos) projekt volt – összehasonlításképp csak a NASA 1,4 milliárd dollárt (308,5 milliárd forintot) szán az Európai Űrügynökséggel együtt finanszírozott 2016-os és 2018-as Mars-missziókra.

Az orosz források szerint egyébként az alacsonyabb összegek is elegendőek lehetnének hatékony szervezés és a korrupció teljes hiánya esetén – a legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy egyelőre ez inkább ideális és nem reális elvárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik