Tudomány

Magasabban dalolnak a városi madarak

Ughy Márton

2012. 04. 12. 08:00

Amerikai kutatók szerint a szárnyasok magasabb hangon próbálják "túlkiabálni" a nagyobb települések folyamatos zaját.

Korábban a témában:

San Franciscó-i vizsgálataikban a koronás verébsármány (Zonotrichia leucophrys) dalát rögzítették 1969 és 2005 között – úgy találták, hogy a város növekvő zajával versengő madarak mérhetően magasabb regiszterben csicseregtek 2005-ben, mint néhány évtizeddel korábban.

David A. Luther, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, a koronás verébsármány a magasabb énekkel ahhoz próbált alkalmazkodni, hogy az eltelt 36 évben a hangfelvételek helyén jelentősen megnőtt a gépkocsiforgalom – a hangfelvételek szerint a dallam lényegében ugyanaz maradt, csupán “transzponálódott”.

A fairfaxi George Mason Egyetem kutatói szerint a zajszennyezés elmúlt 3-4 évtizedben tapasztalt emelkedése több madárfajt kiszorított a nagyvárosokból, a koronás verébsármány viszont azok közé a fajok közé tartozik, amelyek képesek voltak az alkalmazkodásra. Érdekes módon a városi léthez igazodó szárnyasok okosabbak vidéken élő rokonaiknál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.