Tudomány

Madarakat ettek a dinoszauruszok

Hiába tartjuk a madarakat valamennyire a dinoszauruszok leszármazottaiknak, akkoriban mégis a tápláléklánc alján végezhették.

Ha elképzelünk egy dinoszauruszt, vagy másik dinoszauruszt, kisméretű emlősöket, vagy pedig növényeket eszik, de nem madarakat. Azonban most a Kínai Tudományos Akadémia felfedeztek egy olyan fosszíliát, ami megváltoztathatja ezt a képet.

Egy Microraptor gui fajhoz tartozó raptorszerű dinoszaurusz a kora kréta korban modern madarakat falatozott. Ezt bizonyítja, hogy részleges csontvázának hasi részénél egy kis madár maradványait találták meg.

Eddig is feltételezték paleontológusok, hogy a dinoszauruszok megehették a modern madarak közvetlen őseit, de erre az elméletre eddig még nem döntő erejű bizonyítékot.

A dinoszauruszban azonosított ősmadár az Enantiornithes alosztályhoz tartozott, sok időt tölthetett fákon. Valószínűleg itt talált rá a Microraptor, amikor megette.

A Microraptor a maga nemében szintén egy lenyűgöző élőlény lehetett. A legkisebb dinoszauruszok közé tartozott. Már madárszerű. Nem volt nagyobb egy modern galambnál, négy “szárnyával” – pontosabban tollas lábaival – minden bizonnyal képes volt a siklórepülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik