Tudomány

Az első mozi (1895)

Párizs, 1895. december 28. – Nem multiplex és nem is 3D, a történelemben először mégis pénzt kérnek azért, hogy az emberek mozgóképet láthassanak.

Történetünk főhősei természetesen a Lumière fivérek – a sors fintora, hogy a család neve magyarul épp „fény”-t jelent –, Auguste és Louis, akik a franciaországi Besançonban születtek 1862-ben és ’64-ben. A család 1870-ben Lyonba költözött, ahol a fiúk kijárták a La Martiniere műszaki iskolát.


Auguste (balra) és Louis (jobbra)
Forrás: Wikipédia

A fotókkal kapcsolatos hivatás családi örökség volt. Édesapjuk, Claude-Antoine Lumière fényképészeti vállalkozást folytatott, amelyben a fiúk – rendes gyerekek lévén – természetesen részt vállaltak: Louis a fizikai és tudományos dolgokban, míg Auguste az igazgatási és kereskedelmi ügyekben.

S bár a fényképészeti folyamaton már apjuk vezetése alatt is javítottak, a bizonyítás ideje akkor jött el, mikor édesapjuk 1892-ben nyugdíjba vonult. Ekkor a mozgóképek felé fordultak. Számos, a kamerájukhoz kapcsolódó folyamatot szabadalmaztattak – például a film szélén található perforációt (amit eredetileg Emile Reynaud valósított meg), ami a filmtekercs kamerán és projektoron belüli mozgatásához volt szükséges.

Magát a híres kinematográfot 1895. február 13-án szabadalmaztatták, amivel az első felvételeket 1895. március 19-én készítették – ezen egyébként az látható, ahogy munkások épp elhagyják a Lumière-gyárat. (Egyesek szerint egyébként ez a legelső felvétel még az egy évvel korábban szabadalmaztatott, Léon Bouly-féle kinematográffal készült.)

A testvérek először zárt vetítéseket tartottak, és hamar rájöttek arra, hogy az embereket nagyon is érdeklik a vásznon mozgó alakok. Ezért döntöttek amellett, hogy 1895. december 28-án belépő ellenében nyilvános vetítést tartanak a párizsi Le Salon Indien du Grand Caféban.


Az első mozi első plakátja
Forrás: Wikipédia

A történelmi jelentőségű előadáson a közönség összesen 10 felvételt tekinthetett meg – többek között az előbb említett legelsőt is. Minden film 17 méter hosszú volt, ami azt jelentette, hogy mikor manuálisan áttekerték a projektoron, nagyjából 40-50 másodpercnyi filmélményt nyújtott.

A testvérek akkora sikert arattak, hogy már 1896-ban világkörüli turnéra indultak a kinematográffal – állomásaik közt szerepelt Bombay, London, Montreal, New York és Buenos Aires is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik